Bakan Şimşek’ten dış kaynak açıklaması: “Akış bu yıl da kesilmedi!”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış kaynak akışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülkenin dış finansmanını güçlendirmek adına uluslararası finans kuruluşlarıyla yapılan işbirliklerine vurgu yapan Bakan Şimşek, bu yıl da dış kaynak akışının devam ettiğini belirtti.

29.03.2024-12:46 - (Son Güncelleme: 29.03.2024-15:12) Bakan Şimşek’ten dış kaynak açıklaması: “Akış bu yıl da kesilmedi!”

Dünya Bankası ile gerçekleştirilen verimli işbirliği sonucunda, ülkede yürütülen 3 ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin edildiğini açıklayan Şimşek, bu girişimin Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanlardaki projelerine destek sağladığını dile getirdi. Bu kaynakların, ülkenin kalkınması ve altyapısının güçlendirilmesi için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından deprem bölgesine yönelik açıklanan 1,5 milyar euroluk finansman paketi kapsamında 500 milyon euroluk desteğe ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını hatırlatan Bakan Şimşek, bu adımın da Türkiye'nin acil ihtiyaçlarına cevap verme konusunda önemli bir destek sağlayacağını vurguladı.

Şimşek, 3 proje için kaynak teminini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomi yol haritasına olan güvenin, dış kaynak akışının bu yıl da hız kesmeden devam etmesini sağladığını belirtti. Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen verimli iş birliği sayesinde, ülkenin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi amaçlarıyla 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettiklerini açıkladı.

Bu projelerden ilki olan "Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" kapsamında, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ (TSKB) tarafından yaklaşık 697 milyon dolar kaynak sağlanacağını belirten Şimşek, bu kaynağın güneş panelleri ve batarya yoluyla elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımları desteklemek için kullanılacağını ifade etti. Böylece, projenin ekonomik büyüklüğünün 1 milyar doları geçmesinin beklendiğini vurguladı.

Şimşek, Dünya Bankası'nın İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan bu projelerin, Türkiye'nin enerji sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmesine ve yeşil ekonomiye geçiş sürecini hızlandırmasına önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi


"Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini desteklemek amacıyla yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmenin önemine dikkat çekti. Şimşek, bu doğrultuda yapılan çalışmalar kapsamında Dünya Bankası ile yürütülen iş birliğinin önemli projelere kaynak sağladığını açıkladı.

Şimşek'in verdiği bilgiye göre, ikinci olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları aracılığıyla yürütülecek olan "Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi" için yaklaşık 400 milyon dolarlık kredi sağlanacak. Bu projeyle, yeşil geçiş sürecinde olumsuz etkilenebilecek sektörlerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Ayrıca, Şimşek son olarak Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından yürütülecek olan "Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi" için TKYB'ye 200 milyon euro ve 200 milyon dolar olmak üzere yaklaşık 416,7 milyon dolarlık kredi sağlanacağını belirterek, şu ifadelerde bulundu:

"Projeyle KOBİ'lere uygun koşullu finansman sağlanarak daha yeşil üretim sistemlerine geçişleri desteklenecek. Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda gerekli enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve kapsayıcı yeşil dönüşümün sağlanması için Dünya Bankası ile güçlü işbirliğimizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Cari dengeyi gözetirken kaynaklarımızı daha üretken ve verimli alanlara yönlendirmeye devam edeceğiz."

Şimşek, Türkiye'nin ekonomik istikrarını sağlamak ve sürdürmek adına dış kaynak akışının önemine dikkat çekti. Şimşek, geçen yıl uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden Türkiye'deki çeşitli sektörlere sağlanan dış kaynak tutarının 8,8 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bu kaynakların Türkiye'nin ekonomik programına ve politikalarına olan güvenin bir yansıması olduğunu ifade eden Şimşek, sağlanan bu kaynakların Türkiye'nin şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programına duyulan güveni ortaya koyduğunu vurguladı.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal