Bakan Şimşek'ten konut ve kira fiyatlarına büyük çözüm: "İsteyene gelir, isteyene ev!"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konut ve kira fiyatlarındaki artışı durduracak düzenlemenin detaylarını açıkladı. Yeni modelle yatırımcılar, projelerden gelir elde edebileceği gibi ev sahibi de olabilecek.

27.05.2024-14:47 - (Son Güncelleme: 27.05.2024-15:31) Bakan Şimşek'ten konut ve kira fiyatlarına büyük çözüm: "İsteyene gelir, isteyene ev!"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni düzenlemeyle yatırımcıların gayrimenkul projelerinden gelir elde edebileceği veya ev sahibi olabileceğini duyurdu. Bu kapsamda, gayrimenkul yatırım fonlarının konut projelerine yatırım yapmasının önü açılacak.

Gayrimenkul yatırım fonları devrede

Yeni düzenleme, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasına olanak tanıyacak. Böylece konut arzının artması sağlanacak ve fiyat artışları yavaşlatılacak. Bakan Şimşek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu fonlar, konut piyasasında arz hareketliliğini artırarak fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde önemli bir rol oynayacak" dedi.

SPK düzenlemesi yolda

Kısa süre içinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemesi yayınlanacak. Bu düzenleme ile GYF'ler, kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabilecek. Proje GYF'ler, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Bu fonlar, unvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' olarak anılacak.

Arz artışı ve fiyat düşüşü

Yeni düzenleme, konut üreticilerinin finansmana erişimini kolaylaştırarak konut arzını artıracak ve fiyat artışlarını kontrol altına alacak. Bakan Şimşek, "Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için çok değerli bir alternatif oluşturacak" dedi. Ayrıca, küçük birikimlere sahip tasarruf sahipleri bu fonlar aracılığıyla gayrimenkul projelerinde yer alarak konut sahibi olabilecekler.

Kentsel dönüşüm ve konut arzı

Düzenleme, kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında da önemli bir rol oynayacak. Bakan Şimşek, "Düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak" dedi. GYF'ler, gerek geliştirecekleri projeler gerekse diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak.

Küçük yatırımcılar için fırsat

GYF'ler, küçük birikimlere sahip tasarruf sahiplerine gayrimenkul projelerinde yatırım yapma fırsatı sunacak. Bakan Şimşek, "Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" dedi. Bu düzenleme ile yatırımcılar, gayrimenkul projelerinden elde edecekleri gelirle ya da doğrudan ev sahibi olarak yatırım yapabilecekler.

Güvenli yatırım ortamı

Düzenlemenin, gayrimenkul yatırım fonlarının teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretiminin güvenle hayata geçirilmesine olanak tanıyacağı belirtildi. Bakan Şimşek, "Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecekler" şeklinde konuştu.

Proje GYF'ler ve sermaye piyasaları

GYF'ler, sermaye piyasalarından temin edecekleri finansmanla konut üreticilerine önemli bir kaynak sağlayacak. Bu fonlar, gerek kendi geliştirecekleri projelerle gerekse diğer projelerden alabilecekleri konutlarla piyasada arzı artıracak. Böylece konut fiyatlarında yukarı yönlü baskı azalacak ve her kesimin konuta erişimi kolaylaşacak.

Konut ve kira fiyatlarının kontrol altına alınmasını amaçlayan yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının konut projelerine yatırım yapmasının önü açılacak. Bu düzenleme, konut arzını artırarak fiyat artışlarını yavaşlatacak ve küçük yatırımcıların gayrimenkul projelerine katılmasına olanak tanıyacak. Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, düzenleme kısa süre içinde yürürlüğe girecek ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemesi yayınlanacak. Bu gelişme, kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir rol oynayacak.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal