Bakan Şimşek: Sosyal medya geliri elde edenleri izlemeye aldık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek adına banka kartları, kredi kartları ve sanal kartlar üzerinden yapılan elektronik ödemelere yönelik sıkı bir denetim başlattıklarını açıkladı. Bakan Şimşek, bu kapsamda elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmaları detaylı bir şekilde incelediklerini ve ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık 250 bin riskli mükellefin analiz edildiğini ifade etti.

12.01.2024-12:31 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-16:27)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında Anadolu Ajansı (AA) muhabirine bilgi verdi. Şimşek, küresel ölçekte artan e-ticaretin Kovid-19 salgınıyla birlikte Türkiye'de de arttığına dikkat çekerek, e-ticaretin yükselmesinin elektronik ödemelerde de önemli bir artışa neden olduğunu ifade etti. Bakan Şimşek, vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla elektronik ödemeler üzerinden yapılan ticaretin denetimini artırmayı hedeflediklerini belirterek, bu çabaların vergi sisteminin şeffaflığını ve etkinliğini artırma amacını taşıdığını vurguladı. Şimşek, e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte elektronik ödeme yöntemlerinin daha fazla kullanıldığını belirterek, bu durumun vergi denetimini daha önemli hale getirdiğini vurguladı. Elektronik ödemelerdeki yüksek artışların, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için yapılan çalışmaların bir parçası olarak değerlendirildiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek ticaret hacminin vergi yükümlülüklerine etkisinin analiz edilmesi amacıyla bakanlık olarak kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla banka kartları, kredi kartları ve sanal kartlar üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe aldıklarını açıkladı. Bakan Şimşek'in ifadelerine göre, yüksek ticaret hacminin vergi sistemine etkilerini değerlendirmek için yapılan analizler, vergi kayıp ve kaçağını minimize etme hedefi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Elektronik ödemelerin yakın takibe alınması, vergi denetimini artırarak vergi yükümlülüklerini daha etkin bir şekilde izlemek amaçlandı. Şimşek konuya ilişkin, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk." açıklamasında bulundu.

Sosyal Medya denetimi başladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yürütülen çalışmalar kapsamında Sosyal Medya uygulamalarından gelir elde edenleri de izlemeye aldıklarını vurgulayan Şimşek şu açıklamada bulundu:

"Başta fenomenler olmak üzere, Instagram, Twitch, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarından gelir elde edip, bu gelirleri beyan etmeyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bu kişilerin tahsilat yöntemi olarak genellikle elektronik ödeme kuruluşlarını tercih ettikleri dikkate alınarak, analizin kapsamı sosyal medya uygulamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi. Bu kapsamda sosyal medya uygulamaları üzerinden gerek içerik sağlayıcı olarak gerekse mal veya hizmet satışı gerçekleştirerek gelir elde eden çok sayıda kişi tespit edildi. e-Ticaret ve sosyal medya uygulamalarına yönelik yapılan analiz çalışmaları sırasında gelir elde ettiği halde hiç vergi mükellefiyeti bulunmayanlar tespit edilerek gerekli işlemler başlatıldı."

Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, elde ettiği kazancı beyanlarına hiç yansıtmayan veya eksik yansıtan mükelleflere yönelik çeşitli uygulamaların devreye alındığını açıkladı. Şimşek, bu kapsamda gönüllü uyum ve izaha davet uygulamalarının yanı sıra diğer işlemlerin de hayata geçirildiğini ifade etti.

" 6 bin 200 mükellef analiz edildi"

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen KDV denetimleri kapsamında 6 bin 200 mükellefin detaylı bir şekilde analiz edildiği açıklandı. Denetimlerin vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, vergi uyumunun artırılması ve vergi sistemi üzerinde etkin bir kontrol sağlanması amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi. Bakanlık yetkilileri, KDV denetimlerinin mükelleflerin beyanlarının doğruluğunu kontrol etmek, uyumsuzlukları tespit etmek ve gerekli düzeltmelerin yapılmasını sağlamak için önemli bir araç olduğunu belirten Şimşek, "Saha denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışları yoğun olarak denetleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'mız, denetimlerine büfe ve benzeri yerleri de ekledi. Perakende satışında KDV oranı 'sıfır' olan ürünleri satan büfe gibi yerlerde, KDV'ye tabi diğer ürünlerin satışlarının sigara satışı gibi gösterilerek KDV'siz satıldığını tespit eden Başkanlık, bu yolla KDV'de meydana gelen kaybı dikkate alarak gerekli vergi ve ceza uygulamalarına başladı." dedi.

Şimşek’den iki taraflı vergi açıklaması 

Vergi ödemeyenlerin üzerine gidildiğini vurgulayan Şimşek, "Şahsıma sosyal medya üzerinden gelen ihbar üzerine, restoran ve kafelerde yüzde 1 KDV oranıyla gerçekleştirilen satışlar nedeniyle 39 bin mükellef denetlenirken 2 milyar lira KDV matrah farkı tespit edildi ve gerekli işlemler yapıldı. Ayrıca bakanlık olarak vergi kayıp ve kaçağını önlemek için pek çok sektör ve alanı yakın izlemeye aldık. Hem saha denetimleri hem de elektronik uygulamalar yoluyla diğer denetimlerimizi yoğunlaştırdık. Denetimlerimizde ciddi vergi kayıplarını tespit ettik, bunların önüne geçmemiz büyük önem taşıyor. Denetim ekiplerimiz hem sahada hem de diğer uygulamalar yoluyla vergi kayıp ve kaçağına göz açtırmayacak. Vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz." dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal