Bakan Şimşek net konuştu: Attığımız adımlar ve kararlar göstergelere yansıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu iktisadi teşebbüslerindeki (KİT) şeffaflığı ve hesap verilebilirliğinin artırılması için iki aşamalı reform çalışmalarının ilkinin bittiğini ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulduğunu belirtti.

23.01.2024-11:40 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-16:29)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KİT reformu hakkında yaptığı açıklamada, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) açıkladığı son 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde 8 KİT’in yer aldığına vurgu yaptı.

Bakan Şimşek, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payının yüzde 7,4 olduğuna ve kamu yatırımlarının yüzde 24'ünü oluşturduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, kamu istihdamının yüzde 2'sinin KİT'lerden sağlandığını belirtti. Şimşek, enerji, ulaştırma ve tarım gibi stratejik sektörlerde önemli bir konuma sahip olan KİT'lerin, kamu mali yönetimi reformlarının odak noktasında olduğunu sözlerine ekledi. KİT'lerde gerçekleştirilecek reformların, 2024'te merkezi yönetim bütçesinden yapılan transferlerin yüzde 6,2'sini oluşturduğuna dikkat çekerek, bu çalışmanın Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil edildiğini açıkladı.

Bakan Şimşek

Çalışmalarımızın ilk aşaması tamamlandı

Haber7’nin yer verdiğine göre; Yeni düzenlemelerin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Bakan Şimşek, "KİT'lerde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak için başlattığımız bu reform çalışmalarımızın ilk aşamasını tamamladık ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna çalışmalarımızı sunduk." ifadelerini kullandı.

Mali disiplin konusunda tavrımız net

Bakan Şimşek, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) GSYH'nin yüzde 7,4'ünü ve kamu yatırımlarının yüzde 24'ünü oluşturduğunu belirtirken, kamu istihdamının yüzde 2'sinin KİT'lerden geldiğine vurgu yaptı. Enerji, ulaştırma ve tarım gibi stratejik sektörlerde önemli bir konuma sahip olan KİT'lerin, kamu mali yönetimi reformlarının odak noktasında olduğunu söyledi. Şimşek, 2024'te merkezi yönetim bütçesinden yapılan transferlerin yüzde 6,2'sini oluşturan KİT'lerde reform yapmanın önemine değinerek, bu çalışmayı Orta Vadeli Program'a (OVP) dahil ettiklerini açıkladı.

Bakan Şimşek, KİT'lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğine işaret ederek, satın alma usullerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve karlılık temelinde yeniden düzenleneceğini belirtti. Ayrıca, KİT'lerin uluslararası alanda kabul görmüş şeffaflık standartlarına uyması ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek amacıyla yapılan çalışmaları aktaran Şimşek, bu reformlarla kamu iktisadi teşebbüslerini uluslararası normlara yaklaştıracaklarını ifade etti ve ‘’Reform çalışmalarımız tasarruf tedbirimizle uyumlu. Harcamalarımızı verimli bir şekilde yönetiyoruz. Etkin kullanılan kamu kaynaklarıyla mali disiplinimiz güçleniyor. Mali disiplin konusundaki duruşumuz net. Para ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştiriyoruz. Attığımız adımlar ve aldığımız kararlar göstergelere de yansıyor. Göstergelerde kalıcı bozulmalara geçit vermemek için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal