Bakan Şimşek, Emekliye neden zam yapılmadığını açıkladı!

Emeklilerin seçim öncesi zam yapılacağı konuşulmuştu fakat beklenen zam gelmeyince belli bir kesim bu durumu sandığa da yansıtmıştı. Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Merkezi Yüksek Kurulu’nda emeklilere neden zam yapılmadığını açıkladı. Şimşek ‘‘Bunu yapmak için Türkiye’nin yurt dışından yüzde 50’den fazla faizle borçlanması gerekecekti’’ dedi.

10.04.2024-13:21 - (Son Güncelleme: 10.04.2024-13:21)

31 Mart yerel seçimleri öncesi emeklilerin zam beklentisinin gerçekleşmemesi seçim sonucuna büyük bir etkisi olduğu ifade edilmişti. Peki emeklilere neden zam yapılmadı? Konunun en yetkili ismi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı AK Parti MYK’sında bunun nedenini açıkladı.

‘‘Gelecek nesiller ipotek altına alınacaktı’’

Bakan Şimşek, Emekliye neden zam yapılmadığını açıkladı!

Emeklilerin Türkiye şartlarında çok büyük bir bütçe sıkıntısı yaşandığına yönelik eleştiriler hakkında konuşan Şimşek, ‘‘Bunu yapmak için Türkiye’nin yurt dışından yüzde 50’den fazla faizle borçlanması gerekecekti. Böyle yaparsak gelecek nesilleri ipotek altına alacaktık. Buna izin veremezdik’’ şeklinde konuşarak emeklilere neden zam yapılmadığının açıklamasında bulundu.

Emekli zam bekledi!

Şu an Türkiye’deki bir emeklinin en düşük maaşı 10 bin lira seviyesinde. Seçimlerden önce emekli maaşlarına 5 ila 7 bin lira arasında bir zam yapılması yönünde görüşler gündeme gelmişti. Hükümet ise emeklilere zam için Temmuz ayını işaret etmişti. Bu durumun acı tablosu da 31 Mart Mahalli ve İdari Seçimi’ne yansıdı.

Erdoğan’dan emekli maaşı yorumu!

Bakan Şimşek, Emekliye neden zam yapılmadığını açıkladı!

Emekli maaşları hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimden önce katıldığı bir mitingde emekli maaşlarıyla ilgili şu ifadelere yer vermişti: ‘‘Emekli maaşlarına şu kadar zam yapacağız diyen muhalefetin nasıl boş konuştuğunu örneklerle anlattım. Sözü edilen artışları, ülkenin tüm yatırımlarını durdursak, eğitim veya sağlık harcamalarının tamamını buraya aktarsak, kamu görevlilerine maaş vermesek bile karşılayamıyoruz. Bu demek değil ki çalışanlarımızı ve emeklilerimizi hayat pahalılığının pençesine terk edeceğiz. Tam tersine enflasyonu yenerek, büyümeyi sürdürerek, milli gelirimizi artırarak, devletimizi güçlendirerek her meselemizi çözdüğümüz gibi çalışanlarımızın ve emeklilerimizin gelirlerini de artıracağız.’’

Emekli zamında enflasyon oran etkisi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon verileriyle birlikte, memur ve emeklilerinin zam oranını belirlemede etkili 3 aylık enflasyon farkı da belli oldu. SGK ve Bağ-Kur emeklileri için Ocak ayında yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53 ve Mart ayı için 3,16 enflasyon farkı belli oldu. Böylece 3 aylık enflasyon farkı yüzde 15,06 olarak belirlendi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal