Bakan Pekcan: Türkiye Pandemi Sonrası Sanayi Kapasitesi ve Dinamizmiyle Yoluna Devam Edecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin salgının ardından da başka ülkelerden ayrışarak, sanayi kapasitesi, beşeri sermayesi ile dinamizmiyle ilerleyeceğini ifade etti.

22.07.2020-12:14 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-13:37) Bakan Pekcan: Türkiye Pandemi Sonrası Sanayi Kapasitesi ve Dinamizmiyle Yoluna Devam Edecek

Ticaret Bakanı Pekcan, 'Türkiye pandemiden sonra da diğer ülkelerden ayrışarak, sanayi kapasitesi, beşeri sermayesi ve dinamizmiyle yoluna devam edecek.' açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin koronavirüs pandemisi sürecindeki gibi salgın sonrasında da dünyadaki başka ülkelerden ayrışarak olan sanayi kapasitesiyle, beşeri sermayesiyle ve dinamizmiyle hızlıca yoluna devam edeceğini belirtti.

Bakan Pekcan, video konferansla katılım sağladığı Beta Kimya AŞ GEBKİM Kampüsü Temel Atma Töreni'ndeki konuşmasında, ülke için stratejik önemi olan bir yatırımın daha temel atma merasiminde olmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

Yatırımın ehemmiyetine işaret eden Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

'Bu yatırım Türkiye için gerçekten önemli, Türkiye'nin yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli üretim ve ihracat stratejisiyle örtüşüyor. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, siyasi istikrar ve etkin yönetim sistemiyle, daha fazla teknoloji, daha fazla katma değerli üretim ve ihracatla ülkemizi yüksek gelirli ülkeler seviyesine hep beraber çıkarmak için gereken tüm adımları atacağız.'

Bakan Pekcan, dünyada korumacılık tedbirlerinin uygulandığı geçen yılda Türkiye'nin 8,5 milyar dolarlık yatırım çektiğine ve 180,8 milyar dolarlık dış satıma ulaştığına dikkat çekerek 'İnşallah pandemi sonrasında da bu süreçten en hızlı şekilde ayrışan ülkeler arasında yerimizi alacağız.' ifadelerini kullandı.

Temeli atılan tesisin, kendi alanında bölgesinin en büyük fabrikalardan biri olacağının altını çizen Bakan Pekcan, 'Fabrika, hem Türkiye'de üretim açığı bulunan, ithalat yapılan ürünlerde katma değer yaratacak hem de yeni pazarlara ihracat yapılmasını sağlayacak. Ülkemizde de otomotiv, inşaat ve savunma sanayi gibi pek çok alandaki sektöre yerli girdi sağlayacak, 500 kişiye de istihdam yaratacak.' şeklinde konuştu.

Bakan Pekcan, kimya sektörünün 2019'da % 29 artış ve 24,5 milyar dolarla en çok dış satım yapan sektörlerden biri olduğu anımsatılarak şu ifadeleri kullandı:

'Kimya, lokomotif sektörlerimizden biri olmaya devam edecek. Pandemi sürecinde mart, nisan ve mayıs aylarındaki gerilemenin ardından haziranda, bir önceki yıla göre yüzde 6,2'lik mayısa göre de yüzde 24'lük artış göstererek 1,8 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaştı. İhracat Ana Planı'ndaki stratejik sektörlerden birisi de kimya sektörü. Bakanlık olarak bu sektöre verdiğimiz desteklere artırarak devam edeceğiz. 2019 yılında 171 fuar desteği verdik, 13 Ur-Ge Projesi aktif iken 20 proje ise tamamlandı. Turquality Programı kapsamında bir tanesi Beta Kimya olmak üzere 22 firmanın 24 markasını destekliyoruz. Marka Programı kapsamında da 15 firmanın 16 markası destekleniyor. Son 2 yılda 13 ülkeye sektörel ticaret heyetleri gerçekleştirdik. Düzenlenen alım heyetleriyle 4 bin 500 ikili görüşme gerçekleştirdik.'

Koronavirüs salgını sürecinde başlatılan sanal ticaret kurulu uygulamasının birincisini İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin organizasyonuyla mayısta Latin Amerika ülkelerine yaptıklarını hatırlatan Bakan Pekcan, 'Türkiye, pandemi sürecinde olduğu gibi pandemi sürecinden sonra da dünyadaki diğer ülkelerden ayrışarak, mevcut sanayi kapasitesiyle, beşeri sermayesiyle ve dinamizmiyle diğer ülkelerden ayrışarak hızlı şeklide yoluna devam edecek. İnşallah yüksek teknoloji ve katma değerli ürün üretim ve ihracatıyla da yüksek gelir düzeyli ülkeler seviyesine el birliğiyle ulaşacağız. İş dünyasıyla el ele biz de kabine olarak tam koordinasyon içinde kendilerine destek vererek Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hedeflerimize ulaşacağız.' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal