Bakan Pekcan: Pandemi Sonrası Atacağımız Adımlarla Pozitif Ayrışmayı Ekonomi Alanında da Gösterebileceğimize İnanıyoruz

Ticaret Bakanı Pekcan, "Pandemi sonrasında atacağımız adımlarla sağlık alanında gösterdiğimiz pozitif ayrışmayı ekonomi ve ticaret alanında da gösterebileceğimize inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

06.05.2020-12:50 - (Son Güncelleme: 06.05.2020-12:31) Bakan Pekcan: Pandemi Sonrası Atacağımız Adımlarla Pozitif Ayrışmayı Ekonomi Alanında da Gösterebileceğimize İnanıyoruz
Ticaret Bakanı Pekcan, "Pandemi sonrasında atacağımız adımlarla sağlık alanında gösterdiğimiz pozitif ayrışmayı ekonomi ve ticaret alanında da gösterebileceğimize inanıyoruz." açıklamasında bulundu.


Bakan Pekcan, coronavirüs salgınının etkilerini ortaya koymak ve çözüm tavsiyeleriyle ilgili yol haritalarını belirlemek için ihracatçı sektörler ve dünya genelindeki ticaret müşavirleriyle yaptığı bölgesel görüşmelerin akabinde, yurt dışındaki iş konseyi başkanlarıyla da görüşmelere başladı.

Ticaret Bakanlığından gelen açıklamaya göre, bu kapsamda ilk olarak Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu koordinasyonunda Türkiye-Avrupa iş konseyleri başkanlarıyla videolu konferansla görüşen Bakan Pekcan, fikir ve tavsiyeleri dinledi.

Bakan Pekcan, bu kritik günlerde bahsedilen görüşmelerin önem arz ettiğini ifade ederek, "Bu dönemde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Bakanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşlarımızla beraber çok önemli tedbirler aldık. Pandeminin etkilerinden yavaş yavaş hep beraber sıyrılıyoruz, Türkiye diğer ülkelerden sağlık konusunda aldığı tedbirlerle pozitif ayrıştı. İnşallah pandemi sonrası da ticaret hacmimizde göstereceğimiz ivmelenme, alacağımız ekonomik tedbirlerle ve sizlerle beraber oluşturacağımız yol haritaları, atacağımız adımlarla bu ayrışmayı ekonomi ve ticaret alanında da gösterebileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Küresel anlamda salgının ekonomi üzerinde etkilerinin daha tam olarak görülmediğini aktaran Bakan Pekcan, bu kapsamda IMF ve Dünya Bankasının büyüme öngörülerinde bulunduğunu, Dünya Ticaret Örgütünün de pozitif ve negatif tabloları paylaştığını belirtti.

Bakan Pekcan, 30 Nisan'da Avrupa Merkez Bankasının ekonomik küçülmenin Avrupa bölgesinde % 5 ve 12 olmasını tahmin edildiğine işaret ederek, "Bu oranlar IMF tarafından da Dünya Ticaret Örgütü tarafından da zaman zaman paylaşılıyor. Hem oranların hem de aradaki makasın büyüklüğü insanların ne kadar belirsiz bir ortamda ve öngörülemez bir ortamda süreci yönetmeye çalıştığının da açık bir göstergesi." ifadesini kullandı.

CORONAVİRÜSÜN İHRACAT ETKİSİ

Türkiye'nin bu sene ihracat artışıyla başladığını, ilk 2 ayda dış satımın % 4,1 arttığını anımsatan Bakan Pekcan, salgın sebebiyle başta AB ülkeleri olmak üzere ciddi ihraç pazarlarındaki talep küçülmeleri ve karantina tedbirleri sebebiyle ihracatta son 2 aydır düşüş görüldüğünü bildirdi.

Pekcan, Bakanlığın ve devletin destekleri, iş dünyasının ihracatçılarla el birliğiyle güçlü bir ivmelenmeyle toparlanma dönemine girileceğinin altını çizdi.

Avrupa'nın, Türkiye'nin en büyük, Türkiye'nin de Avrupa'nın altıncı büyük ticaret ortağı olduğu bilgisini aktaran Bakan Pekcan, şu açıklamada bulundu:

"Bizim kalite, inovasyon standartlarımızı koruyarak bir üst seviyeye yükseltmemizde Avrupa ile iş birliğimizin önemli katkıları olmuştur ve bundan sonra da olacaktır. Avrupa bizim için aynı zamanda yatırım kaynağı. İş konseylerimizin de desteğiyle Avrupa menşeli sermayenin ve 'know-how'un Türkiye'de yatırım yapmaya yönlendirilmesi son derece önemli."

Avrupa ile coğrafi yakınlığın oldukça avantaj olduğuna, bu kapsamda lojistik merkezlerin de öneminin arttığına işaret eden Bakan Pekcan, Türkiye'nin ürünlerindeki kalite üstünlüğü, güvenilir tedarikçi konumu ve erken teslimatlarıyla ilk sıralara yükselmesi gerektiğini belirtti.

AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi hususunun da kendileri için oldukça mühim olduğuna vurgu yapan Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Avrupa Komisyonu, Konseyden Aralık 2016'dan itibaren yetki bekliyor. Aralık 2019'da AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Komiseri Phil Hogan ile görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmede kendilerinin bizi desteklediklerini, üye ülkeler nezdinde de girişimlerini sürdürdüklerini ifade ettiler. Kesin üyeliğin dışında artık Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin menfaatine olduğunun herkes farkında. Mevcut anlaşmada, tarım, hizmetler, e-ticaret, kamu alımları yok, dolayısıyla bütünsellikten uzak. Biz en üst düzeyde hükümetler arası görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz, burada iş dünyamızın destekleri ve onların kendi muhatapları üzerinden bu sürece yapacakları katkılar son derece önemli. Sizlerin bu konudaki katkılarınızı önemsiyoruz."

Bakan Pekcan, Brexit sürecine de oldukça önemli olduğunu belirterek, "Geçen hafta İngiltere Ticaret Bakanı Elizabeth Truss ile görüştük. Bizim teknik çalışma grubumuz 7'nci toplantıyı gerçekleştirdi. Bu ekibin çalışmalarını hızlandırması konusunda kendisiyle de mutabakata vardık. AB Komisyonu Ticaret Komiseri Phil Hogan ile yaptığımız görüşmede de Avrupa Birliği ile İngiltere’nin Brexit konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin de paralel bir STA imzalaması konusunda mutabık durumdayız. Bunları da kendileriyle paylaştık. Bu süreci en iyi şekilde yürütmek için gayret sarf ediyoruz ancak AB ile anlaşması sürüncemede kaldığı ölçüde bizim anlaşmamızı da geciktiriyor." şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal