Bakan Pekcan İç Ticarette Dijital Dönüşüm Hamlesini Açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MERSİS üzerinden yeni bir uygulamaya gittiklerini ifade ederek, "Şirket yetkilileri ticaret sicili belgelerine ilişkin başvurularını elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedellerini ödeyebilecek." şeklinde konuştu.

10.06.2020-15:58 - (Son Güncelleme: 10.06.2020-15:53) Bakan Pekcan İç Ticarette Dijital Dönüşüm Hamlesini Açıkladı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, MERSİS üzerinden yeni bir uygulamaya gittiklerini ifade ederek, "Şirket yetkilileri ticaret sicili belgelerine ilişkin başvurularını elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedellerini ödeyebilecek." şeklinde konuştu.

Ticaret Bakanı Pekcan, sosyal medya (twitter) hesabındaki paylaşımında, ticaretle ilgili dijital dönüşüm faaliyetlerine bir yenisini daha eklediklerini belirtti.

Yeni uygulamanın temin edeceği katkılara işaret eden Bakan Pekcan, şu bilgileri aktardı:

"Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden başlattığımız elektronik belge uygulamasıyla şirket yetkilileri ihtiyaç duydukları ticaret sicili belgelerine ilişkin başvurularını elektronik ortamda yapabilecek ve harç bedellerini ödeyebilecek. Bugün itibarıyla Ankara, İstanbul ve İzmir ticaret sicili müdürlüklerimizde hayata geçirilen ve kısa sürede tüm müdürlüklerimizde devreye alınacak e-belge uygulamasıyla işlemler hızlı bir şekilde tamamlanabilecek ve ticaret sicili müdürlüklerimizdeki yoğunluk asgari düzeye indirilecek. Diğer taraftan anonim şirketlerin genel kurul toplantıları için Bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemleri de MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilebilecek. İç ticaretin dijitalleşmesine, vatandaşlarımızın talep ettikleri hizmete daha kolay, şeffaf, hızlı, güvenli şekilde ulaşmasına katkı sağlayacak bu çalışmalarımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

Ticaret Bakanlığından konuyla alakalı gelen açıklamaya göre, Bakanlığın dijital dönüşüm projeleri boyutunda ticaret sicili müdürlükleri ile ticaret şehir müdürlüklerinde yapılan işlemlerin elektronik ortama taşınması çalışmalara hız kattı.

Bu kapsamda, Türkiye'nin mühim dijital dönüşüm projelerinden birisi olan MERSİS üzerinden elektronik ortamda yapılan ticari işlemlerin kapsamı büyütülerek, bilhassa coronavirüs salgını döneminde sosyal temasın minimuma çekilmesini hedefleyen ve vatandaşların yaşamını kolaylaştıran çalışmalara ağırlık verildi.

Bu bağlamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile iş ortaklığı durumunda MERSİS üzerinden başlatılan elektronik belge uygulamasıyla ticaret sicili müdürlüklerine fiziki olarak başvuru yaparak alınabilen ticaret sicili belgelerinin elektronik ortamda ulaşılması temin edildi. Böylelikle, şirket sorumluları ihtiyaçları olan ticaret sicili belgeleriyle ilgili başvurularını MERSİS üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirebilecek ve harç bedellerini elektronik ortamda ödeyerek konu olan belgeleri MERSİS üzerinden sağlayabilecek.

Ankara Ticaret Sicili Müdürlüğünde 18 Mayıs tarihinde pilot olarak devreye koyulan elektronik belge uygulaması, İstanbul ile İzmir ticaret sicili müdürlüklerinin de dahil olmasıyla bugün itibariyle iç büyük kentte uygulamaya konuldu.

Uygulamanın kısa zamanda bütün ticaret sicili müdürlüklerinde devreye konulması tasarlanıyor.

Diğer taraftan Bakanlık temsilcisi bulundurma zaruriyeti olan anonim şirket genel kurul toplantılarıyla temsilci görevlendirilmesiyle ilgili işlemler ticaret il müdürlüklerine müracaat ederek fiziki ortamda uygulanıyordu. MERSİS üzerinden yapılarak bütün şehir müdürlüklerinin ve vatandaşların kullanımına sunulan Genel Kurul Modülü ile AŞ genel heyet toplantılarına Bakanlık temsilcisi isteklerinin şehir müdürlüklerine gidilmeden elektronik ortamda alınması, vazifelendirme işlemlerinin elektronik ortamda yapılması ve genel kurul toplantılarıyla ilgili belgelerin elektronik ortamda muhafaza edilmesi mümkün duruma geldi. Böylelikle, Bakanlık temsilcisi görevlendirme işlemlerinin daha açık ve hızlıca yapması temin edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal