Bakan Nureddin Nebati'den çok net açıklamalar: Şu an enflasyonda görülen yükseliş geçici!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mardin İş Dünyası Buluşması Programında bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Nebati, Mardin’e yapılan desteklerden, Türkiye ekonomisine kadar birçok kritik açıklamada bulundu.

11.04.2022-14:49 - (Son Güncelleme: 11.04.2022-15:01) Bakan Nureddin Nebati'den çok net açıklamalar: Şu an enflasyonda görülen yükseliş geçici!

Bakan Nureddin Nebati, Mardin’de düzenlenen programda konuştu. Mardin’e yönelik destekler ile cümlelerine başlayan Bakan, Mardin’e yönelik destekleri 11 kat artırdık. Birlik ve kooperatiflere ciddi bir kaynak artırdık. Ziraat Bankası önceliğinde sulamaya hazır alanlarının kanal projelerinin tamamlanması için projeyi ilan ettik. Biz bütün çiftçi su birlikleri kooperatifleri bu imkandan faydalanacak adımları hızlı hareket etmelerini rica ediyoruz. Sulama kanalları tamamladık. Tarımsal sulamada çok sayıda uygulamaları peşi sıra açıkladık.” dedi.

Bakan Nureddin Nebati'den çok net açıklamalar: Şu an enflasyonda görülen yükseliş geçici!

Cumhurbaşkanına ve bürokrasiye güvenin

Yapılan projeler ile birlikte gelişimi kanıtlayan uygulamalara imza atıldığını belirten Nebati, “Mardin'e 7.5 milyarlık kurumsal kredi kullandırdık. Bu bölge, Türkiye kalkınacak. Türkiye 21. yy hak ettiği seviyeleri en hızlı şekilde yakalayacak iddiamız var. Türkiye'nin stratejik konumunun sağladığı faydalardan maksimum faydalanma iddiamız var. Bizim özgüvenimiz kuru bir özgüven değil. Somut projeler atılmış adımlar ülkenin nereden nereye geldiğini kanıtlayan net rakamlarla ortaya koyduk. 21. yy damga vuran bir Türkiye'yiz. Biz kendimize güveniyoruz, siz kendinize güvenin, Cumhurbaşkanına güvenin, bürokrasiye güvenin. Yeni Türkiye ekonomisi modelini 20 Aralık'ta sizlerle paylaştık. Zorlukların üstesinden nasıl geleceğimizi bilerek adımlarımızı atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Birinci çeyreği büyüyerek kapattık

Bugün açıklanan işsizlik verileriyle beraber farklı ağdaki sayılar hakkında konuşan Bakan Nebati, her türlü zorluğun aşıldığını söyledi. Bakan, “İşsizlik açıklandı 10.7'ye düştü. Salgın başladığından işsizlik patlayacak, fabrikalar kapanacak diyorlardı. Her türlü zorluğun üstesinden gelecek gücümüz ve özgüvenimiz var. 2022 yılında ihracat rekorunu her ay egale ede ede ilerliyoruz. İhracat 235.6 milyar dolara geldi. Turizm gelirleri yüzde 103 artarak 24.5 milyar dolara geldi. Bu yıl yüksek turizm geliri elde etmeye devam edeceğiz. Cari işlemler dengesinde kayda değer bir iyileşme sağladık. Birinci çeyreği ciddi bir büyüme rakamıyla tamamladık. Kur korumalı mevduat büyüklüğü 728 milyar TL'ye ulaştı.” şeklinde konuştu.

Bakan Nureddin Nebati'den çok net açıklamalar: Şu an enflasyonda görülen yükseliş geçici!

Enflasyondaki yükseliş geçici

“Küresel gelişmeler ve savaşın etkisiyle artan girdi maliyetleri yılık enflasyonu mart ayında 61.1 seviyesine yükselmesine sebep oldu. Enflasyondaki yükselişe bağlı olarak fiyatlama davranışları ve enflasyon beklentilerinin kötüleştiği bir dönemi yaşadık bunun farkındayız.” ifadelerini kullanan Bakan Nebati, enflasyondaki artışın geçici olduğunun vurgusunu yaptı. KDV indirimleriyle beraber stokçulukla mücadele edildiğinin altını çizen Nureddin Nebati şu sözlerle açıklamalarını tamamladı: “Son dönemde tüketici enflasyondaki artışta döviz kuru ve emtia fiyatları arz yönlü ve maliyet artışı kaynaklı faktörlerin ön plana çıktığı için enflasyondaki bu artışın geçici olduğunu değerlendiriyoruz. Fiyat artışlarındaki vatandaşlarımıza sınırlı yansımasına yönelik adımları atmaya devam ediyoruz. Elektrikte KDV indirimi yaptık. Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermiyor bunun için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Bu kapsamda 40 bini aşkın işletmeyi saha denetimine tabi tuttuk. Bazı bakliyat ürünlerine, yemlik ürünlere, karkas et ve sağlık bitkilerine ihracat kısıtlaması getirdik. Bitkisel yağlarda 30 Haziran'a kadar gümrük vergisini sıfırladık.”

2 milyondan fazla yeni istihdam

Bakan Nebati, Şubat ayı itibariyle yıllık bazda 2 milyondan fazla istihda oluştuğunu söyleyerek, "Türkiye her türlü zorluğun üstesinden gelecek bir ülkedir. Şubat itibarıyla yıllık bazda 2,3 milyon yeni istihdam oluşturduk, dünyanın salgınla karşı karşıya kaldığı en şiddetli iki yılında yaptık bunu. Turizm sektöründe, Cumhurbaşkanımızın Rusya-Ukrayna savaşındaki yapıcı rolü ve turizmdeki çeşitlendirmemiz ile turizmde yüksek gelir elde etmeye devam edeceğiz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal