Bakan Mustafa Varank Müjdeyi Verdi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank iki güzel gelişmenin haberini verdi. Yerli aşı çalışmaları hakkında Nisan ayında insan üzerinde denemelere başlanacağını söyleyen Varank diğer yandan ‘ Esnek ve hafif bir malzeme olan grafeni seri üreten 10 ülkeden biri artık Türkiye’ dedi.

30.03.2021-16:55 - (Son Güncelleme: 30.03.2021-16:55) Bakan Mustafa Varank Müjdeyi Verdi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi Açılışı törenine katılım sağladı. Bakan Varank, yaptığı konuşmada Nanografi firmasının çatısı altında süren Türkiye'nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmalarından bahsetti. Bakan Varank, intrazanal aşıların klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulandığından da bahsetti. Bakan Varank ayrıca, Grafen maddesinin önemine ve açılışı yapılan tesisin Grafen'i seri şekilde üretmesinin önemine vurgu yaptı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında İntrazanal aşıların önemine şu şekilde ifade etmişti: ‘Aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek.’ Bakan Varank katıldığı törende şu başlıklara yer verdi: 

‘BU AŞI PROTEİN TEMELLİ OLARAK TASARLANDI’ 

Bakan Varank, ‘Üniversitelerin altyapı, bilimsel beceri ve akademik tecrübelerinin katkılarıyla Türkiye'nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışması şu anda hızla devam ediyor. Bu aşı mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli olarak tasarlandı. Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüs ile daha etkin mücadele edeceği öngörülüyor’ dedi. 

‘BU YENİ AŞI TÜRÜNÜN YIL İÇİNDE KULLANIMA SUNULMASINI HEDEFLİYORUZ'

Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) onayı bekliyoruz. Eğer onayımızı alırsak inşallah nisan ayında insanlı denemelere başlamış olacağız. Tüm klinik aşamaların hızlıca başarıyla tamamlanmasından durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını da hedefliyoruz. 

'GRAFEN ÇOK FARKLI SANAYİ ALANINDA KULLANILABİLİYOR'

Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme. Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanında kullanılabiliyor. Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan bioelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek. Nanografi firmasının, Grafen malzemesinin hem özgün bir yöntemle hem de standartlara uygun bir şekilde seri üretimi gerçekleşecek. 

'GRAFENİ ÜRETEBİLİYOR OLMAMIZ ÜLKEMİZ ADINA GURUR VERİCİ'

Yabancı bir şirketin üretim lisansına bağlı olmadan, kendi kaynaklarımızla grafeni üretebiliyor olmamız, ülkemiz adına gurur verici. Bakan Varank'ın konuşmasından sonra Grafen Serü Üretim Tesisi'nin açılış kurdelesi kesildi. Varank ayrıca fabrikanın çalışması için ‘start’ düğmesine de bastı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal