Bakan Kurum’dan Yarısı Bizden açıklamas: İstanbul’un dönüşüm süreci hemen başlayacak

Geçtiğimiz günlerde başvuru süreci tamamlanan Yarısı Bizden Kampanyası için 36 günde 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim, 269 bin 670 başvuru yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanya başvurularının hemen inceleneceğini ve dönüşüm sürecinin hemen başlayacağını duyurdu.

02.06.2023-11:22 - (Son Güncelleme: 02.06.2023-17:10)

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında yerini alan Yarısı Bizden kampanyasının 26 Nisan’da başlayan başvuru süreci geçtiğimiz ayın sonunda tamamlandı. Konu hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yarısı Bizden kampanyamızda başvurular sona erdi. 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim, 269 bin 670 başvuru yapıldı. Şu ana kadar uzlaşı sağlanan 108 bin konutta projelendirme çalışmaları başlatıldı. Tüm başvurular incelenecek, çoğunluğun sağlandığı binalarda dönüşüm süreci hemen başlayacak. İstanbul'umuzu tüm afetlere karşı daha dirençli kılmak için durmadan çalışacağız" dedi.

10 yıl vade

Akşam’ın haberine göre; Kampanya kapsamında 100 metrekare 2+1 dairenin 750 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutara yüzde 10 peşinat, 5 bin 625 liradan başlayan taksitlerle ve 10 yıl vade ile ödeme imkanı sağlanacak. 120 metrekare 3+1 dairenin de 900 bin lirası devletten olmak üzere, kalan tutar yüzde 10 peşinat, 6 bin 750 liradan başlayan taksitle ve 10 yıl vade ile kampanyaya katılım sağlayanlara destek verilecek.

Yarısı Bizden Kampanyası

2 yılda tamamlanacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları tarafından, kabul edilen başvurularda binaların ön incelemesi yapılacak ve keşif raporu hazırlanacak. Ardından gönüllülük esasıyla anlaşma sağlanan bina için protokol hazırlanacak, proje aşamasına geçilecek. Daha sonra ruhsat alma süreci başlayacak. Binanın boşaltılmasıyla TOKİ tarafından başlatılacak süreçte en geç 2 yıl içinde inşaat tamamlanacak.

Taşınma ve kira yardımı

Kentsel dönüşüme girilen 2 yıllık süreçte. 10 bin 500 lira taşınma ve aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapılacak. 'Yarısı Bizden' kampanyasına İstanbul genelinde 90 bin 61 binada 1 milyon 19 bin 471 bağımsız bölümde 269 bin 66 başvuru yapıldı.

Deprem riskli şehirlerde hızlı hareket edilmeli

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, kentsel dönüşümle ilgili, "Önce en riskli binaların belirlenip can kayıplarına neden olma ihtimali yüksek binaları tespit edip müdahaleleri ve kaynaklarımızı buralara yönlendirmemiz lazım. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi deprem bekleyen şehirlerde fazla zamanımız yok. Fazla kaynağımızın olmadığı da açık. O yüzden kentsel dönüşümü sadece yıkıp yeniden yapmak değil daha etkin olmak, daha fazla can kurtarmak, daha hızlı tepki göstermek açısından uygun olan yerlerde güçlendirme düşünmek gerekiyor" diye konuştu.

İstanbul’da başvuru sayısı ne kadar?

Yarısı Bizden Kampanyası

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal