Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi’nde incelemelerde bulundu: 17 Nisanda Cumhurbaşkanımız tarafından açılıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) incelemelerde bulundu. Proje ile ilgili son bilgileri paylaşan Bakan Kurum, “17 Nisan Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanın teşrifleriyle büyük bir coşkuyla İstanbul Finans Merkezi açılacak. Finans merkezi artık ülkemizi Amerika’daki, New York’daki, Londra’daki finans merkeziyle rekabet edebilir hale getirmiş olacak.” İfadelerini kullandı.

15.04.2023-15:43 - (Son Güncelleme: 15.04.2023-15:54)

Bakan Kurum, “İstanbul Finans Merkezi hem yakın Avrupa’ya, hem de Ortadoğu’ya hizmet verecek bir merkez haline gelecek. Tam 50 bin kardeşimiz burada çalışacak, istihdam edilecek. Finans merkezi içerisinde akıllı bina ve sıfır atık uygulamalarının tam anlamıyla hizmet verdiği bir projedir. Depremde ilk çalışması gereken işlerin başında finans sektörü geliyor. Finans sektörümüzün ayakta durması ülkenin milli güvenliği, geleceği adına çok önemli.” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, gazetecilerin soruları üzerine Ekrem İmamoğlu’nun iddialarına da yanıt verdi. Kurum, “İstanbul hizmet bekliyor, İstanbullu kardeşlerimiz eser bekliyor. Kendisine önerimiz, eserlerine odaklanmasıdır. Her afette gidip tatil beldelerine boy göstermemesidir.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu iradeyle bugün övünebileceğimiz, gururlanacağımız bir projeyi İstanbul’umuza, milletimize sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı koordinasyonda, Türkiye Varlık Fonu kapsamındaki projenin Bankalar Etabı Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan Pazartesi günü törenle hizmete açılacak.

Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi ile küresel finans sektöründe Türkiye’yi en önde gelen ülkelerden biri hale getireceklerini belirterek, İstanbul’u finansın da İstanbul’u olacak şekilde 17 Nisan Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanın teşrifleriyle büyük bir coşkuyla hem ülkeye, hem de dünyaya kazandıracaklarını belirtti. 

Dünyayla rekabet edecek

Bakan Kurum, İstanbul Finans merkezinin çok önemli bir proje olduğunu belirterek, ülkenin Amerika’daki, New York’daki Londra’daki finans merkeziyle rekabet edebilir hale geldiğini belirtti. Bakan Kurum, “ İçinde bulunduğunuz 310 bin metrekarelik alanda inşa ettiğimiz finans merkezi artık ülkemizi Amerika’daki New York’daki finans merkeziyle, Londra’daki finans merkeziyle rekabet edebilir hale getirmiş olacak. Bu anlamda da çok çok önemli bir proje. Tabi burası sahip olduğu fiziki ve teknolojik alt yapısıyla da sektörümüzün, İstanbul’umuzun ihtiyaçlarını karşılayacak bir alt yapıya sahip.” dedi.

“İstanbul Finans Merkezi hem yakın Avrupa’ya, hem de Ortadoğu’ya hizmet verecek bir merkez haline gelecek. Tam 50 bin kardeşimiz burada çalışacak, istihdam edilecek”

İstanbul Finans Merkezi’nin bir çok sektörü de içinde barındırdığına vurgu yapan Bakan Kurum, “Hem depreme dayanıklılık noktasında, hem de proje itibariyle gerek  bankacılık sektörümüzün, gerek finans sektörümüzün içinde barınacağı her türlü hizmetleri yapabileceği ve bu alan içerisinde oluşturduğu istihdamıyla, katma değeriyle hem yakın Avrupa’ya, hem de Ortadoğu’ya hizmet verecek bir merkez haline gelecek. Ve finans piyasalarımızın rekabet gücünü artıracak, daha da yukarıya taşıyacak İstanbul Finans Merkezi’mizde tam 50 bin kardeşimiz burada çalışacaklar, istihdam edilecekler ve bu manada da İstanbul’umuzun istihdamına, bölgenin istihdamına katkı sağlayacak bir proje olacak.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Kurum müjdeyi verdi

En kapsamlı ve en etkin hizmetleri sunacak

Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi projesine Emlak Konut’ta genel müdür olduğu dönemde başladıklarını ifade ederek, “Burası aynı zamanda İslami finans piyasalarına da yön verecek en kapsamlı ve en etkin hizmetleri sunacak. Ve bu proje ile yerli, yabancı finans şirketleri bu ofislerimizde hizmet verecekler. İşte bir halka arz olacağı zaman burada hem ulusal, hem de uluslar arası bankalar finans kuruluşları ile görüşmeler yapılacak ve finansın kalbi burada finans merkezinde atıyor olacak. Yine bu proje ile birlikte toplamda 3 milyon 387 bin metrekare inşaat alanı var burada. Gerçekten tasarımını benim de genel müdür olduğum dönemde başlattığımız Emlak Konut eliyle Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu iradeyle bugün övünebileceğimiz, gururlanacağımız bir projeyi İstanbul’umuza, milletimize sunuyoruz.” diye konuştu. 

Finans merkezi akıllı bina ve sıfır atık 

İstanbul Finans Merkezi’nde Hazine Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüterek protokol yaptıklarını belirten Bakan Kurum,  “O protokol çerçevesinde Emlak Konut Genel Müdürlüğü’müz, İller Bankası Genel Müdürlüğü’müz ve Türkiye Varlık Fonu ile birlikte çalıştık ve süreci tamamladık. Şu an bu stratejik projenin yatırım değeri güncel rakamlar itibariyle 65 milyar lirayı bulmuştur. Bu çerçevede finans merkezi içerisinde akıllı bina ve sıfır atık uygulamalarının tam anlamıyla hizmet verdiği bir projedir.” dedi.

Bakan Kurum, “1.4 milyon metrekare ofis alanı var bu proje içerisinde. Ve yine ofiste çalışan kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın, yine bölgenin hizmet alabileceği 100 bin metrekare bir alışveriş alanı var. 2 bin 100 kişilik bir kongre merkezi var. Burada uluslararası finans kongrelerinin yapılacağı ve hem finans merkezimize, hem de Anadolu yakamıza, İstanbul’umuza hizmet verecek bir kongre merkezi. 30 bin metrekare büyüklüğünde bir 5 yıldızlı otelimiz var. Yine bölgenin finans merkezinin ihtiyacını, misafirlerin ihtiyacını giderecek 26 bin 500 kapasiteli bir otoparkımız var. Burada geniş caddeleriyle, yeşil alanlarıyla sadece bu proje içerisinde yaklaşık 180 bin metrekaresi yeşil alandan oluşuyor. Burada çalışan kardeşlerimiz yine vatandaşlarımız bu yeşil alan içerisinde istifade edebilecekler. Yine burada hem çalışan, hem de gelecek misafirlerle düşündüğünüzde 100 bin kişiyi misafir edecek bir alandan bahsediyoruz. Ve burada ziyaretçilere hizmet verecek merkezinde dünyaca ünlü markaları, finans kuruluşlarını burada içinde barındıracak. Yine burada içinde çok önemli İstanbul finans merkezi içerisinde akademi ve araştırma merkezimiz yer alıyor. Bu da, buradaki finans sektörü adına, dünya standartlarında bir eğitim merkezi olacak ve bu merkez sayesinde de finans sektörünün ihtiyaçlarına, yine bu ihtiyaçlara yönelik çalışanlarımızın ihtiyaçlarına yönelik önemli çalışmaların yapılması da yine bu akademi merkezinde katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

“İki gün sonra hem İstanbul'umuza hem de milletimize finans merkezimizi kazandırmış olacağız ve dünya finans piyasalarının da hizmetine sunuyor olacağız”

Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi’nin finans sektörü adına dünya standartlarında bir eğitim merkezi olacağına dikkat çekerek, “Bu merkez sayesinde de finans sektörünün ihtiyaçlarına, çalışanlarımızın ihtiyaçlarına yönelik önemli çalışmaları yapılması da yine bu akademi merkezinde katkı sağlayacaktır. 10 bin 300 metrekare büyüklüğünde 2 bin 100 kişi kapasiteli kongre merkezi de aslında aynı işlevi görecek ve burada en heyecan verici kültürel sanatsal etkinlikler yapılacak. Burada konferanslar düzenlenecek, şirketler kendilerini tanıtacaklar ve finansın her türlü sorunu projelerinin tartışıldığı, görüşüldüğü bir merkez haline gelecek. Birbirinden önemli kongrelere, konferanslara, seminerlere ev sahipliği yapmış olacak. İçindeki 5 yıldızlı otelle 400 yatak kapasiteli buraya yurt dışından gelen misafirlerimizin bölgenin, vatandaşlarımızın hizmet alabileceği bir konseptte yapıldı ve 400 odasıyla hizmet verecek. İnşallah İki gün sonra hem İstanbul'umuza hem de milletimize finans merkezimizi kazandırmış olacağız ve dünya finans piyasalarının da hizmetine sunuyor olacağız.” dedi.

“65 milyar lira yatırım değerine sahip 3 milyon 387 bin metrekare inşaat alanına sahip bir proje ve İstanbul'umuzu finansın İstanbul’u haline getirecek”

Tüm zamanların en gözde şehri İstanbul için çok önemli bir proje olduğunu kaydeden Bakan Kurum, “Biz de çok heyecanlıyız gerçekten ilmek ilmek işlediğimiz ve on yıl yaklaşık uğraştığımız 65 milyar lira yatırım değerine sahip 3 milyon 387 bin metrekare inşaat alanına sahip bir proje ve İstanbul'umuzu, finansın İstanbul’u haline getirecek herkesin İstanbul'un da güvenli huzurlu en önemlisi de depreme karşı dayanıklı ki finans sektörünüzün depremde ayakta durması gerekir. En güçlü şekilde ayakta hizmet vermesi gerekir. Hem ülkemize hem de İstanbul'umuza katma değer sağlayacaktır. Hepimizin herkesin İstanbul'una değer katacaktır. 17 Nisan'da Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle halkımızın katılımıyla, coşkusuyla bu dev eserin açılışını hep birlikte yapacağız. Ben şimdiden Türkiye Yüzyılı için İstanbul için ülkemiz için milletimiz için İstanbul Finans Merkezinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Burada gerçekten emeği geçen kardeşlerimiz var çalışanlarımız var. Emlak Konut Genel Müdürlüğümüze, İller Bankası Genel Müdürlüğümüze, Banka Genel Müdürlüklerimize, Varlık Fonumuza, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza, hem eski Bakanımız Berat Albayrak hem de Nurettin Nebati ve Lütfi Elvan Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Burada önemli bir çalışmayı gerçekleştirerek bu projeyi zamanında, gününde İstanbul'a kazandıran tüm mimarlarımıza, mühendislerimize, işçi arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyor. İstanbul Finans merkezinin tekrar hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“İşte burada 16 milyon İstanbullu kardeşlerimizin gururlanacağı mutlu olacağı bir eser var. O yüzden bence çok fazla konuşmaya da gerek yok, eserleriniz konuşacak”

Bakan Kurum, açıklama sonrası gazetecilerin sorusu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun iddialarına yanıt verdi. Bakan Kurum, Ekrem İmamoğlu’nun  işinin hep polemik olduğunu ifade ederek, siyaset anlayışlarının ‘maalesef engelleniyoruz, iş yaptırmıyoruz’ siyaseti olduğunu belirtti. Bakan Kurum, bazen siz konuşmayacaksınız, sözünüzü yükseltmeyeceksiniz, eserleriniz konuşacak diyerek, “İşte burada 16 milyon İstanbullu kardeşlerimizin gururlanacağı mutlu olacağı bir eser var. O yüzden bence çok fazla konuşmaya da gerek yok, eserleriniz konuşacak. Siz konuşmayacaksınız, yaptıklarınız konuşacak. Burada bu kadar gece gündüz çalışarak İstanbul için, İstanbul’un finans merkezi haline gelmesi için ve finansın şehri olması için bir mücadele ortaya koyduk ve bugünde biz konuşmuyoruz eserlerimiz konuşuyor. Milletimizin hizmetine sunuyoruz.” dedi.

“İstanbul hizmet bekliyor, İstanbullu kardeşlerimiz eser bekliyor. Kendisine önerimiz, eserlerine odaklanmasıdır. Her afette gidip tatil beldelerine boy göstermemesidir”

Bakan Kurum, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptıkları işleri anlatarak, İmamoğlu’nun her afette tatil beldelerinde boy gösterdiğini hatırlattı. Kurum ”Baktığınızda bir tarafta bugün İstanbul’da 695 bin konutun dönüşümünü tamamlamış sahada fiilen 39 ilçesinde millet bahçeleriyle, parklarıyla 93 bin konutun dönüşümünü yapanlar var. Diğer tarafa baktığınızda engelleniyoruz, bize iş yaptırmıyorlar siyasetini yapanlar. Yine bir tarafa baktığınızda 3.3 milyon konutu tüm Türkiye’de milletine armağan etmiş 1.2 milyon sosyal konutu yapmış vatandaşlarına teslim etmiş, diğer tarafa baktığınızda da 5 yıl içerisinde 1.500 günde 1.500 konutun temelini atamayanlar var. Bir tarafa bakıyorsunuz; burada vatandaşı için İstanbul için 1.5 milyon konutun dönüşümü için bir irade ortaya koyanlar var. Bu iradeyi bayramın birinci gününde çok büyük bir müjdeyle İstanbul’umuzla, İstanbul’da yaşayan kardeşlerimizle paylaşacağız. Dirençli İstanbul’u inşa edebilmek için bir irade koyup bu irade çerçevesinde temel atıp bu proje için bir başlangıç yapanlar diğer tarafta 5 yılda 100 bin konut yapacağım deyip maalesef 1.500 konut dahi yapamayanlar var. Dolayısıyla İstanbul hizmet bekliyor. İstanbullu kardeşlerimiz eser bekliyor. Kendisine önerimiz, eserlerine odaklanmasıdır. Her afette gidip tatil beldelerine boy göstermemesidir. İstanbul’un sorunları için uğraşmasıdır. O yüzden polemiklerden uzak dursun. Kendisi değil eserleri konuşsun. Milletimizin de, gençlerimizin de İstanbul’un da ihtiyacı budur. Ben Finans Merkezimizin tüm İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı. 

Merkez'de incelemelerde bulundu

“Bizim büyük ve güçlü Türkiye hayalimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde  Türkiye Yüzyılı’nda 15 Mayıs sabahı itibariyle bu hayalleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz”

Finans merkezine Türkiye’nin ilk yerli otomobili 06 CSB 001 plakalı makam aracı TOGG ile gelen Bakan Kurum, büyük ve güçlü Türkiye hayallerini 15 Mayıs sabahı gerçekleştirmeye devam edeceklerini kaydederek  “Ülkemiz birçok yeniliğe, teknolojiye kavuşacak. Gerçekten bizim tek bir hayalimiz, idealimiz var. Büyük ve güçlü Türkiye hayali. Her gün ona yaklaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nda 15 Mayıs sabahı itibariyle de bu hayalleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Belki hayaldi. Dün anlatıyorduk, işte okurken video kasetler alıp, kiralayıp filimler seyrederdik. Veya işte komşumuzun evinde televizyon seyredip, orada bir film varsa, o filmi hep birlikte ailecek izlerdik. Herkesin imkânı televizyonu yoktu.  Herkesin arabası yoktu, evi yoktu, ama bugün insansız hava araçları üreten, akıllı cihazlar üreten, vatandaşına 1.2 milyon sosyal konut sunan, 3.3 milyon konutun dönüşümünü yapan, köprüleri, üniversiteleri, hastaneleri, yapan bir Türkiye var. Akıllı cihazını üreten, ‘ne gerek var, niye üreteceksiniz?’ denen bir ortamda bugün akıllı cihazını üreten, tüm projeleri, hayalleri bir bir milletine sunan bir lider var. O yüzden bizim Cumhurbaşkanımıza sahip çıkmamız lazım. Hep birlikte onun yolundan yürümemiz lâzım.”  şeklinde konuştu

“Depremde ilk çalışması gereken işlerin başında finans sektörü geliyor. Finans sektörümüzün ayakta durması ülkenin milli güvenliği, geleceği adına çok önemli”

Bakan Kurum, herkesi kucaklayan, herkesin güvenle oturduğu, depreme karşı dayanıklı olan İstanbul’da finansın çok önemli olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “İşte Kahramanmaraş merkezli deprem yaşadık. Bu depremde ilk çalışması gereken işlerin başında finans sektörü geliyor. Dolayısıyla finans sektörümüzün ayakta durması ülkenin milli güvenliği adına, geleceği adına çok çok önemli. Dolayısıyla burada depreme dayanıklı inşa ettiğimiz 3.3 milyon metrekarelik alanda Allah göstermesin olası bir depremde de hizmet verebilecek bu alan hem ekonomimizi, hem finans sektörümüzü ayakta tutacak ve hizmet vermeye devam edecektir.”  dedi.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal