Bakan Kurum devletten konut fiyatlarını düşürecek hamleyi açıkladı! ''Yakın zamanda açıklayacağız''

Ucuz konuta düşük faizli kredi ile ulaşmak isteyen vatandaşlar için müjdeli haber geldi. İşte hükumetten konut fiyatlarını düşürecek hamle haberin detaylarında...

19.05.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-11:40) Bakan Kurum devletten konut fiyatlarını düşürecek hamleyi açıkladı! ''Yakın zamanda açıklayacağız''

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kira ve konut fiyatlarındaki mevcut artışın, yabancıya konut satışı, kentsel dönüşüm, Fikirtepe’de yaşanan son durum ve Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik önemli açıklamalar yaptı. Habertürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu canlı yayına katılarak gündeme yönelik soruları cevaplayan Bakan Murat Kurum, ev fiyatlarında normalleşme süreci için gerekli her türlü adımı atacaklarını dile getirdi.


''Hazine Bakanlığı bankalarla beraber çalışma yapıyor''

Söz konusu durum hakkında, "Konut fiyatlarının artışı, kira fiyatlarının artışı, vatandaşların erişimini bire bir takip ediyoruz'' diye söyleyen Bakan Murat Kurum, ''Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımız bir paket açıkladılar 0,99 oranıyla 2 milyon liraya kadar ev alabilen vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığımız bankalarla birlikte bir çalışma yapıyor. Burada da fahiş fiyat artışlarını bire bir takip ediyoruz" şeklinde ifade etti. 

Bu durumda kentsel dönüşümle alakalı olan projeleri yarım kalmış firmalara yönelik destek paketini de açıkladıklarını dile getiren Kurum ise, "Bu noktada kira üzerine de Adalet Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla çalışıyoruz. Buraya gelmeden önce Hazine Maliye Bakanlığımızla, Genel Merkezde Genel Başkan Yardımcımızla, ilgili bakanlıklarımızla birlikte vatandaşlarımızın daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkan sağlamak amacıyla belediyelerimizle birlikte bir proje daha gerçekleştireceğiz. İnşallah bunu yakın zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaktır" diye açıkladı. 


Yeni projeler yolda

Söz konusu konut fiyatlarının artmasının sebebine yönelik olarak Kovid-19 salgınıyla başlamış olan bütün dünyada tedarik zincirlerindeki bozulmaları işaret eden Kurum, konuşmasına ise şöyle devam etti: "Maliyetleri düşürecek, hem sektörümüze hem vatandaşımıza daha uygun şartlarda konut yapılmasına imkan sağlayacak, hem de vatandaşımızın erişimi kolaylaştıracak projeyi yakın zamanda açıklayacağız. Bunun dışında TOKİ ile 1 milyon 137 bin konut ürettik. 

Bunları 15-20 yıl vadeyle şehit aileleri, alt gelir, emekli vatandaşlarımıza verdik. Bu projeye de devam edeceğiz. İnşallah ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bunu milletimizle paylaşacak. Yine büyük bir projeyi vatandaşlarımızın konut alabilmelerine imkan sağlamak amacıyla 81 ilimizde yapacağız." dedi. Bu durumun bir sosyal konut projesi olacağını duyuran Kurum konuya yönelik de, "Öncelik buradaki konut ve kira fiyat artışlarının en fazla yaşandığı illerde sübvanse edebilmek amacıyla bu projeyi yapacağız. Vatandaşımız aidat öder gibi ev sahibi oluyor" diye söyledi. 


Konut fiyatlarının yabancılarla alakası yok 

Türkiye'de neredeyse 1,5 milyon konut satılmış olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, bu durumun 500 bininin yeni, 1 milyonunun da ikinci el konutlar şeklinde olduğunu özellikle vurguladı. Böylece konutlarda bulunan mevcut fiyat artışlarının yabancı vatandaşlara konut satışından kaynaklanıp kaynaklanmadığına yönelik olarak Bakan Kurum şöyle ifade etti, "Son 5 yıla baktığımızda yılda 40-50 bin civarında yabancılar konut alıyor. Yani 1,5 milyon konutun yüzde 3'ü. Yabancıların almasıyla konut fiyatının artması aynı düzlemde değil. Yani yabancılar aldı diye konut fiyatları artmıyor" şeklinde değerlendirmede bulundu. 

Bakan Murat Kurum konuya yönelik, kentsel dönüşüm seferberliği dahilinde ise Türkiye'nin her bir yanında 1 milyon 300 bin konutun dönüştürülmüş olduğunu, Bakanlık olarak İstanbul'da halen devam eden kentsel dönüşüm konutu sayısının 140 bin olduğunun altını çizdi. 


''Maliyetleri düşürmek için gerekli olan her türlü katkıyı vereceğiz''

Türkiye çapında ise 350 bin konutun yapımının sürdüğünü vurgulayan Bakan Kurum, yapılmış olan meydan ve başka kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik de bilgilerini aktardı. Tedarik zincirinin normale dönmesiyle birlikte ham madde girdi fiyatlarının azalacağını, azalmasıyla beraber de maliyetlerin düşeceğinin altını çizen Bakan Kurum, şöyle aktardı: "Burada da gereken her şey yapılıyor, yapılacak. Sosyal konutla ilgili geçen sene 100 bin açıkladık. İnşallah bu sene rekor bir rakam açıklayacağız. Konut fiyatlarının normalleşmesi adına devlet olarak yapılması gereken her türlü müdahaleyi yapacağız. 

Konut fiyat artışının takibi de dahil. Yani burada fahiş fiyat artıranları da takip edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de maliyetleri düşürmek için gerekli olan her türlü katkıyı özel sektörümüze, vatandaşımıza vereceğiz. Konut edindirme amacıyla yapılacak projelere destek vereceğiz. Kentsel dönüşümün artırılması, daha da etkinleştirilmesi için destek vereceğiz. Konutu sadece konut imarlı yerlere yapacağız." dedi. Yeni bir imar barışının yapılıp yapılamayacağına yönelik sorunun üzerine ise Bakan Murat Kurum, "Şu an için yeni bir imar barışı söz konusu değil." yanıt verdi. 


''2023’ten itibaren teslimlere başlanacak''

İstanbul Fikirtepe'deki mevcut kentsel dönüşüm çalışmaları konusu hakkında gelen bir soru üzerine ise Bakan Kurum "Burada 15 bin konutluk, 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren yarım kalan inşaatların hepsine el koyduk. İhalelerin hepsini Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz yaptı, inşallah 2023 itibarıyla da teslimlere başlayacağız." diye söyledi.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal