Bakan Koca’dan dikkat çeken açıklama: 15 'grip'ten biri kovid

Son haftalarda hastaneye başvuranların sayısındaki artışa dikkat çeken Bakan Koca, “15 'grip'ten biri kovid” diyerek vatandaşları uyardı.

28.12.2022-10:33 - (Son Güncelleme: 28.12.2022-10:42) Bakan Koca’dan dikkat çeken açıklama: 15 'grip'ten biri kovid

Soğuk havaların kendini hissettirmesi ile beraber, soğuk algınlığı şikayetlerinde artış yaşanmaya başlandı. Hastanelerin üst solunum yolu şikayeti ile gelen hastalarla dolduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önemli açıklamalarda bulundu. 

Grip vakaları artıyor 

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de etkili olan korovirüs salgını binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Pandemi sürecinde alınan maske ve mesafe gibi önler, soğuk algınlığı hastalıklarının da önüne geçti. Ancak vakaların azalması ve tedbirlerin genişletilmesi aynı zamanda havaların soğuması ile beraber grip vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Hastaneye başvuranların sayısındaki ciddi artışa dikkat çeken Bakan Koca, "Üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetiyle müracaat eden hastaların %6.2'si yani yaklaşık 15 hastadan biri Kovid. Hastalıkların yaygınlığını sıralamak gerekirse, ağırlıklı olarak influenza yani grip, RSV, Rhinovirus ve son olarak Kovid" dedi.

“Bir süreliğine ilaçların ihracatını durdurduk”

Piyasada olmayan ilaçlar hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "İlaçlar için kur güncellemesi yapılarak Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca piyasada yeterli miktarda ilaç bulunana kadar bir süreliğine ilaçların ihracatını durdurduk. Attığımız bu adımların öncesinde 950'ye yakın ilacın piyasada olmadığını veya çok az olduğunu belirlemiştik. Piyasada bulunan 7 bin kalem ilaç içinde az bulunan 950 ilacın, şu an 154'e kadar düştüğünü söyleyebilirim. Önümüzdeki 3-4 hafta içinde normale döneceğini bekliyoruz” dedi. 

Grip vakalarında artış

Grip vakaları arttı

Pandemi döneminde alınan maske ve mesafe gibi önlemlerin insanları soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan da koruduğu ancak önlemlerin genişletilmesi ile beraber, grip vakalarında ciddi bir artış görüldüğünü belirten uzmanlar, vakaların özellikle çocuklarda çok sık görülmesinin ise küçük çocukların bu virüslerle ilk kez tanışmasının önemine dikkat çekti. 

Maske kullanmak önemli 

Artan vakalar sonrası uyarıda bulunan uzmanlar, “Hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmayın. Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Öksürüğünüzü kapatın veya bir mendile hapşırın, mendili çöp kutusuna atın. Sık dokunan nesneleri ve yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin. Toplu taşıma ve kalabalık mekanlarda mutlaka maske kullanın. Grip, Kovid ve zatürrree aşı takvimine uyun. Hastalık belirtiniz varsa mutlaka izole olun ve bir uzmana görünün. Bol sıvı alımına dikkat edin. Bağışıklığınızı güçlü tutmak için sağlıklı ve mevsiminde besinlerle beslenin” dedi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal