Bakan Dönmez: Hedef Yıl İçinde Yeni Sondaj Kuyusu Açmak

Karadeniz'de gaz arama faaliyetleri istikrarlı bir şekilde devam ediyor. 250 kilometrekarelik bölgede sismik faaliyetleri sona erdi. 10 bin kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bakan Fatih Dönmez, yeni bir sondaj kuyusu açmak istediklerini dile getirdi.

04.03.2021-11:42 - (Son Güncelleme: 04.03.2021-11:42) Bakan Dönmez: Hedef Yıl İçinde Yeni Sondaj Kuyusu Açmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'de süren faaliyetlerde varılan son durum masaya yatırıldı. Karadeniz'de aranmadık nokta bırakılmayacak. Potansiyel tespit edilen bir kuyuda keşif için sondaj kuyusu açılacak. 

Karadeniz gazı minimum 2 boru hattı ile sahile çıkarılacak. 

10 BİN KİLOMETRE ARANACAK 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Karadeniz'de daha önce sismik taraması yapılmayan 10 bin kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik çalışma yürütülecek. Hedefimiz bu yıl içerisinde potansiyel gördüğümüz sahalardan birinde de keşif amaçlı bir sondaj kuyusu açmak. Sakarya gaz sahasında 30 ila 40 arasında kuyu daha açacağız" açıklamasında bulundu. 

Karadeniz'de bulunan sahanın üretime hazırlanması ile alakalı faaliyetler devam ediyor. 2023 yılında kadar doğalgazın sahile ulaşması temin edilmiş olacak. Bakan Fatih Dönmez, 405 milyar metreküplük doğalgazın Zonguldak Filyos'tan kıyıya ulaştırılacağını dile getirdi. 

Bakan Dönmez, "Gazı kıyıda ayrıştırma işlemine tabi tutacağız. Bunların uygun şarta getirilmesi, basınçların ayarlanması, sıcaklarının dengelenmesi gerekecek" şeklinde konuştu. 

Öte yandan Oruç Reis Antalya sularında 3 boyutlu sismik faaliyetlerini sürdürüyor. Kanuni sondaj gemisinin de Filyos Limanı'nda son denetimleri gerçekleştiriliyor. Nisan'da ilk vazifesine yerine gitmesi amaçlanıyor. 

Kanuni ile Fatih sondaj gemisi Karadeniz'de üretim hazırlama çerçevesinde hareket edecek.

DOĞAL GAZ REZERVİ

Türkiye, doğal gaz keşiflerine bilhassa Yunanistan'ın karşısında duran tutumuna karşı istikrarlı bir şekilde devam ediyor.

KEŞİF ÇALIŞMALARI

Fatih sondaj gemisi Karadeniz’de Tuna-1 lokasyonunda bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda ağustos ayında açıklanan 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin akabinde yeni rezervler elde etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sahadaki alt katmanlarda Fatih sondaj gemisinin 85 milyar metreküp yeni gaz keşfi yaptığını bildirdi. Böylelikle, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfini yaptığı toplam gaz miktarı 405 milyar metreküpe çıktı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal