Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a göçmen tepkisi! ''Çok sayıda kişinin hayatına mal oldu''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'nda yapmış olduğu konuşmada oldukça önemli açıklamalar yaptı. İşte haberin detayları...

20.05.2022-08:51 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-08:51) Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan'a göçmen tepkisi! ''Çok sayıda kişinin hayatına mal oldu''

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'na katılmış olan Çavuşoğlu, mevcut ekonomik eşitsizlikler ve güvenlik sorunu gibi göçe sebep olan faktörler ele alınmadığı zaman sonuçları ile karşı karşıya kalmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek göçün küresel ve sürdürebilir bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini dile getirdi. 


''Çok sayıda kişinin hayatına mal oldu''

2018'de kabul edilmiş olan Küresel Göç Mutabakatı'nın oldukça tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve sözleri hayata geçirmenin artık zamanının geldiğini dile getiren Çavuşoğlu, göçmenlere insani muamelenin de bu eylemin merkezinde olması gerektiğinin altını çizdi. 

Söz konusu göçmenlerin insan kaçakçılığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının resmen bu durumun kurbanı olduğuna ve hatta hayatlarına ilişkin sistematik ve kasıtlı tehditler ile adeta karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Çavuşoğlu ise şöyle söyledi; "Örneğin Yunanistan'ın Ege'de göçmenleri geri göndermesi ve sınırdaki kötü muamelesi çok sayıda kişinin hayatına mal oldu. Frontex'in de bu eylemlere dahil olduğunu görmek üzücü." ifade etti. 

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2014 yılından beri neredeyse dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmış olduğunu anımsatan ve Ukrayna'da savaşın başlamasından itibaren 145 bin kadar mülteci daha kabul edildiğini aktardı. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin göçmenlerin onuru ve refahı için tüm girişimlerde aktif yer aldığını ve Küresel Göç Mutabakatını ise sonuna kadar desteklediğini dile getirdi. 

Söz konusu Türkiye'nin etkili göç politikalarını desteklemiş olduğuna değinen Bakan Çavuşoğlu da, göçmenlerin gönüllü, güvenli onurlu dönüşlerinin ise teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin Suriye'deki çalışmalarının bir örnek olduğunu dile getiren Çavuşoğlu Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’nda sözlerini ise şöyle sürdürdü: 

"İstikrar sağlamaya yönelik çabalarımız sonucunda yaklaşık 500 bin Suriyeli, terör örgütlerinden kurtarılan bölgelere geri döndü. Sivillerin geri dönüşünü engelleyen PKK/YPG terör örgütüyle mücadeleye devam edeceğiz. Gönüllü geri dönüşleri teşvik etmek için kalacak yerler inşa etmeye ve bu alanları iyileştirmeye etmeye devam edeceğiz. Şimdiye kadar 57 binden fazla ev inşasını tamamladık ve bu yılın sonuna kadar 100 bine ulaşmayı hedefliyoruz. 1 milyon Suriyelinin güvenli ve gönüllü dönüşü için bir plan üzerinde çalışıyoruz. Suriyelilerin dönüşü için Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan olarak komşu ülkeler girişimi başlattık." dedi. 

Bahsi geçen Suriye'ye sınır ötesi yardımların her ay yaklaşık 2,4 milyon Suriyeli adına oldukça hayati bir önem taşıdığına değinen Bakan Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu mekanizmayı yenilemesi konusunda çağrı da bulundu. Afganistan'da yaşanan mevcut duruma da değinen Bakan Çavuşoğlu, Afgan ekonomisinin çökmesinin ve terör tehdidinin artmasının yeni bir göç dalgası başlatabileceği konusunda uyarıda bulundu. Göç konusu hakkında aktif uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu konu hakkında üzerine düşeni yapacağını ve uluslararası toplumdan ise üzerine düşeni yapmasını beklediğini sözlerine dahil etti.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal