Bakan Bolat'tan ekonomiye ilişkin olumlu haber: Cari işlemler açığı yüzde 65,2 azalışla 2,1 milyar dolara geriledi!

Bakan Bolat, cari işlemler hesabı aralık ayı verileri üzerine sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, cari işlemler açığının 2023 aralık ayında yüzde 65,2 azalışla 2,1 milyar dolara düştüğünü belirtti. Ayrıca, 2023'ün tamamında cari işlemler açığının yüzde 8 azalarak 45,2 milyar dolara gerilediğini vurguladı.

14.02.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 14.02.2024-15:29)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, aynı değerlendirmede hizmet ihracatında ilk defa 100 milyar dolar rakamına ulaşıldığını ifade etti. 2023'ün ikinci yarısında dış ticaret açığındaki düşüş ve cari işlemler hesabındaki önemli iyileşmeye dikkat çekti. Ayrıca, cari işlemler açığındaki düşüşün 2024 yılında da devam etmesinin beklendiğini belirtti. Ömer Bolat, cari işlemler hesabı aralık ayı verilerine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, 2023 aralık ayında cari işlemler açığının yüzde 65,2 azalışla 2,1 milyar dolara gerilediğini ve 2023'ün tamamında yüzde 8 azalarak 45,2 milyar dolara düştüğünü belirtti. Bakan Bolat ayrıca, hizmet ihracatında ilk defa 100 milyar dolar rakamına ulaşıldığını ifade etti.

Bolat, 2023'ün ikinci yarısında dış ticaret açığındaki düşüş ve cari işlemler hesabındaki önemli iyileşmeyle birlikte cari işlemler açığının 2024 yılında da düşüş trendini sürdürmesinin beklendiğini vurguladı. Ayrıca, yıllıklandırılmış cari işlemler açığının mayıs ayında 60,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, ancak sonraki aylarda her ay düşerek aralık itibarıyla 45,2 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Dış ticaret açığı azaldı

Aralık ayında cari açıktaki gerilemede, ödemeler dengesi içerisinde tanımlı dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 43,2 azalarak 4,6 milyar dolar olmasının etkili olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şunları kaydetti:

"Hizmet gelirleri 2023'te 100 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 48 milyar dolara ulaşarak rekorunu yeniledi. Ticaret Bakanlığı olarak, mal ve hizmet ihracatını artırmak için uygulamaya koyduğumuz ihracat stratejileri ve sunduğumuz desteklerle birlikte yerli üreticileri haksız rekabete karşı korumaya yönelik ithalat politikalarımızla, cari işlemler hesabında izlenen olumlu eğilimin sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalarımızı paydaşlarımızla işbirliği içinde sürdürüyoruz. İnovasyon, üretim, yatırım, istihdam, ihracat, adil bölüşüm kapsamında şekillenen politikalarımızla, Türkiye ekonomisini daha rekabetçi ve güçlü bir konuma taşımaya kararlıyız. Cari işlemler hesabında kalıcı iyileşme ile sürdürülebilir refah artışı için gerekli makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi hedefliyoruz."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal