Bakan Bolat açıkladı: Ev alacaklara müjde

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv ilanlarına geçtiğimiz günlerde gelen sıkı takip kararı sonrası otomotiv fiyatlarında yaşanan normalleşmenin, konut ilanları için alınan sıkı denetim kararıyla konut fiyatlarında da görülmeye başlayacağını ifade etti. Bolat ayrıca, ‘’KPSS ile 1500 denetmen alıp piyasayı denetleyeceğiz’’ diye belirtti.

18.10.2023-12:07 - (Son Güncelleme: 18.10.2023-17:28) Bakan Bolat açıkladı: Ev alacaklara müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son Kabine Toplantısı sonrası fahiş fiyat artışlarına karşın otomotiv sektöründe alınan denetim kararlarının benzer şekilde gayrimenkul piyasasında da başlatılacağını duyurdu. Bu karar sonrası gözler Ticaret Bakanlığının yapacağı açıklamalara çevrildi. Beklenen açıklama Ticaret Bakanı Bolat’dan geldi, şikayet sayısındaki artışı dikkate alarak gayrimenkul piyasasındaki fahiş fiyat oluşumuna sebep olan satılık konut ilanlarına yönelik incelemeler yapılacağını ve denetimlere başlanacağını söyledi. Bolat, ‘’ Bu inceleme ve denetimler sonucunda, ilanın yayında olduğu süreçte ilan fiyatında önemli yüzdesel artışa giderek piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan gerçek ve tüzel kişilere cezai müeyyide uygulanmaktadır" dedi. 

Ticaret Bakanı

1 Kasım’da uygulanmaya başlıyor

Bakan Bolat, son dönemde otomotiv sektöründe yaşanan fahiş fiyat artışının önüne geçmek, stokçulukla mücadele etmek ve sektörde rekabetçi, adil ve istikrarlı bir piyasa yapısını yeniden tesis edebilmek amaçlanarak kamuoyunda ‘’6 ay ve 6 bin kilometre kısıtlaması’’ olarak bilinen birçok düzenlemenin yürürlüğe girdiğini belirtirken, aldıkları tedbirlerin sonuç verdiğinden ve gerekmesi durumunda ilave tedbirlerin de gelebileceğinden bahsetti. Buna ek olarak emlak sektöründe de gerçeklikten uzak ve spekülatif fiyat artışlarının sebep olduğu tüketici mağduriyetlerinin ortadan kalkması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Bolat, Ticaret Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanan denetim düzenlemesiyle, ilan platformlarında yer alan aldatıcı ve gerçek dışı ilanların bu ilanların ve yol açtıkları fahiş fiyat artışlarının engellenmesi için de 1 Kasım 2023 itibariyle ilan vermek isteyenlere kimlik ve yetki doğrulaması yapma yükümlülüğü getirileceğin hatırlattı.

100 bin lira ceza geliyor

Bolat bunlara ek olarak, düzenlemeye göre, mevzuata aykırı hareket edenlerin her aykırı hareket sonucunda 100 bin liraya varan idari para cezasıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. Bolat, "Denetimler aralıksız sürdürülecek. Getirilen düzenlemelere ve alınan tedbirlere uygun hareket etmediği tespit edilen kişi ve işletmelere idari yaptırım uygulanmasına devam edilecek" dedi.

Çimentoda inceleme çalışmaları devam ediyor

Çimento sektöründe ve diğer sektörlerde de devam eden çalışmalar olduğu konusunda bilgilendiren Bolat şu ifadeleri kullandı, "Fahiş fiyat artışı ve serbest rekabeti bozan kartelleşme iddialarına yönelik, ilişkili kurumumuz Rekabet Kurumu ile birlikte bakanlığımız müfettişlerince çimento sektörüne yönelik incelemelerimiz devam etmektedir. Çimento sektörünün yanı sıra olağanüstü hal, afet ve dalgalanma dönemleri ile diğer acil durumlarda üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından satışa sunulan ve kamunun beslenme, sağlıklı yaşama ve korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerin bulunduğu bütün sektörleri yakından takip etmekteyiz."

KPSS ile alınacak olan 1500 kişi denetime çıkacak

Yaptığı açıklamalarda fahiş fiyat artışıyla mücadele konusunda hükümetin en önemli hedef noktalarının enflasyon ve Deprem bölgeleri olduğunu belirten Bolat, "Enflasyonla mücadele topyekun bir mücadele, Ticaret Bakanlığı olarak fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı denetimler yapmak bizim görevimiz. Otomotiv sektöründeki aldığımız tedbirlerle burada büyük ölçüde normalleşmeyi sağladık. Emlakta da köpüğün kalkmasını sağladık" dedi. Perakende gıda sektöründe indirim çağrılarına aldıkları yanıtların çok olumlu olduğunu ve çeşitli kampanyaların açıklandığını belirten Bolat, "Fiyatları takip ediyoruz, önceki fiyatı ve kampanya sonrası fiyatları kontrol ediyoruz" dedi. Bolat, alınan kararların piyasa uygulanmasını denetlemek için KPSS ile 1500 denetmen alacaklarını duyurdu. 

Restoranlara yıl sonuna kadar zam yok çağrısı

Bolat’ın enflasyonla mücadele kapsamında yaptığı hizmetler sektörüne indirim çağrısı açıklamasına Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği’nden (TÜRES) de destek geldi. Bolat, "Enflasyonda maalesef hizmet sektöründe tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) oranın neredeyse 20 puan üzerinde artışı görüyoruz. Onların da fiyat indirme kampanyasına katılmalarını bekliyoruz" ifadeleriyle çağrısını dünkü açıklamasında da yinelemişti. TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, kampanyaya desteğini belirterek, yıl sonuna kadar yeme içme sektöründe zam yapmama çağrısında bulundu. Zam yapmama kararına çoğu restoranın destek vermesini beklediğini ifade ederken, temel gıda fiyatlarında düşüş yaşanmasına paralel olarak menülerdeki bazı ürünlerde de indirim yapılacağını ekledi. 

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal