01.04.2020-18:15 (Son Güncelleme:05.05.2024-03:55)


1

İngiliz araştırmacılar, coronavirüsün akrabası olan 3 tip coronavirüsün sebep olduğu solunum yolu rahatsızlıklarının seneler içerisindeki artış oranlarını araştırdılar. Uzmanlar enfeksiyonların ilkbaharda durma seviyesine geldiğini ve kışa kadar geri dönmediğini öğrendiler. Bilim insanları bu verilerden hareketle ısı, nem ile güneş ışığının coronavirüs salgınını da mayıs ayında yavaşlatabileceğini tahmin ediyor. Fakat, sıcak havanın coronavirüse olan etkisinin bilim dünyasındaki tartışması sürüyor.



2

İngiltere’de yapılan araştırmada Türkiye içerisinde 200’ün üzerinde görülen ve dünya genelinde 44 binden fazla insanın yaşamını yitirmesine sebep olan coronavirüsün (Covid-19 veya SARS-CoV-2) bahar aylarında etkisini yitireceğine ilişkin ümitleri kuvvetlendirdi. Bilim insanları mayıs ayında coronavirüs salgınının yayılımının yavaşlayacağını tahmin ediyor. University College London'daki uzmanlar, 5 sene boyunca coronavirüse sebep olan gibi üç coronavirüs vakasını analiz etti.



3

ENFEKSİYONLAR KIŞIN ARTIYOR, BAHAR AZALIYOR

ENFEKSİYONLAR KIŞIN ARTIYOR, BAHAR AZALIYOR

2006-2011 seneleri arasında mevsimsel grip, bronşit, zatürre benzeri türlü solunum yolu rahatsızlıklarına neden olan üç tür coronavirüsün - HCoV-NL63, HCoV-OC43 ve HCoV-229E – incelendiği araştırmada, enfeksiyonların bahar aylarında azaldığı ve kış aylarına kadar artmadığı görüldü. Bilim insanları bu araştırmadan yola çıkarak sıcaklığın, güneş ışığının ve nemin coronavirüs izlerini temizlediğini ifade etti. Robert Aldridge liderliğindeki UCL'de araştırma ekibi, Grip İzleme (Flu Watch) topluluk araştırmasının verilerinden yararlandı. Katılımcılar, İngiltere'deki gönüllülerden rastgele seçildi ve bütün ev halkını faaliyete katılmaya çağrıldı.



4

ŞUBAT-MART ARASINDA EN YÜKSEK DERECE

ŞUBAT-MART ARASINDA EN YÜKSEK DERECE

Katılımcılar, solunum yolu rahatsızlıklarının herhangi bir semptomunu bildirmek için haftalık olarak temasta bulundular. Araştırmacılar, her mevsimde coronavirüs oranının haftalık olarak yüz binde 390 olduğunu tespit etti. Şubat – mart arasında da bu yüzde en fazla derecesine yani yüz binde 759’a çıktı. Daha sonra, mayıs ayından ağustos ayına kadar, vakalar neredeyse yüz binde sıfıra kadar geldi. Fakat, İngiltere'de kış aylarının yaşandığı kasım ayından itibaren vakalar yeniden çoğalmaya başladı.



5

Wellcome Open isimli araştırma dergisinde yayımlanan araştırmada yazarlar şu açıklamalarda bulundu: “Çalışmamız HCoV'un İngiltere'de mevsimsel bir artış izlediğini, kış mevsiminde ise zirveye çıktığını gösteriyor. Mevsimselliğin kısmen sıcaklık, nem ve güneş ışığı gibi hem virüslerin hayatta kalmasını etkileyen hem de bağışıklık sisteminin bu enfeksiyonlara ne kadar iyi tepki verebileceğini etkileyen çevresel faktörlerden kaynaklandığına inanıyoruz.”



6

Makalenin baş yazarı Aldridge de, ”Bulgularımız, İngiltere'de yaz aylarında da devam edecek fakat daha düşük yeni tip corona virüs bulaşma seviyelerini görebildiğimizi destekliyor” diye konuştu. Öte yandan, coronavirüsün mevsimsel olarak akrabaları benzeri davranıp davranmayacağı hususunda tartışmalar mevcut.



7

"CORONAVİRÜS, SOĞUK ALGINLIĞI VİRÜSLERİNDEN ÇOK FARKLI"

"CORONAVİRÜS, SOĞUK ALGINLIĞI VİRÜSLERİNDEN ÇOK FARKLI"

Southampton Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Michael Head, UCL aracılığıyla yapılan çalışmanın yeni tür coronavirüsün yaz aylarındaki seviyesiyle ilgili faydalı bir tahmin sağlayabiliceğini dile getirdi. Fakat, epidemiyoloji ile halk sağlığına etkisi sebebiyle yeni tür coronavirüsün mevcut "soğuk algınlığı" çeşidi coronavirüslerden oldukça farklı olduğunun altını çizdi.



8

"YAZ AYLARINDA VAKA SAYISININ AZALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

"YAZ AYLARINDA VAKA SAYISININ AZALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Head, konuyla alakalı “Covid-19 vakalarının sıcaklık ve nem gibi çevresel değişikliklere tepki olarak azalıp azalmayacağı henüz kanıtlanmadı. Güneydoğu Asya ve Orta Doğu gibi yüksek ısı ve nemin olduğu bölgelerde çok sayıda vaka var. Yaz geldikçe vaka sayısının düşüp düşmeyeceğini henüz bilmiyoruz, ama bence bunun gerçekleşmesi pek mümkün değil” ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr