Bağkur ödeme kodu listesi ve kod açıklamaları

Her bir ödeme türü veya kanalı için belirlenen olan Bağkur ödeme kodları hakkında kafalarda pek çok soru işareti yer alıyor. Bağkur ödeme kodu listesi ve kod açıklamaları hakkında detaylar haberimizde...

23.05.2022-11:20 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-11:20) Bağkur ödeme kodu listesi ve kod açıklamaları

Bağkur’a bağlı olarak çalışan yüzbinlerce vatandaşın yaptığı her bir ödemenin kodu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sisteminde kayıt altına alınmaktadır. Bağkur ödeme dökümü alan kişiler Bağkur ödeme kodu sayesinde hangi sigorta primlerinin kendisi tarafından ödendiğini kolaylıkla öğrenebilmektedir. Fakat bu konuda vatandaşların kafasında pek çok soru işareti bulunmaktadır.

Bağkur ödeme kodu listesi ve kod açıklamaları

Eski adıyla 4/B olan Bağkur’a bağlı olarak çalışma hayatına devam eden vatandaşlar, E-Devlet sistemi üzerinden ödedikleri Bağkur primlerini hızlı ve kolay bir şekilde görüntüleyebilmektedir. Bağkur ödeme kodu listesini almak isteyen vatandaşlar yine E-Devlet sistemine giriş yaparak tüm Bağkur hizmet dökümüne ulaşabilirler.

Bağkur Ödeme Kodu

Bağkur ödeme kodu listesi ve kod açıklamaları aşağıdaki gibidir:

(1)- Prim: Cari ya da geçmiş çağa Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu prim borcunuzu kendiniz ödediğinizde Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu hesabında ödemenin karşısında görünen ödeme kodudur. Özetle herhangi 1 ödeme kanalından yapmış olduğunuz prim ödemesidir.

(2)- 48. madde taksit: 6183 sayılı kanunun 48. maddesine göre taksitlendirilen 4b borçlarınız için ödemiş olduğunuz taksitler bu kodlar görünür.

(3)- Ek19-17 Borç: Prim borcundan ötürü dondurulan 2008/05. ay bundan öncesi Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu borcunuzu ihya ederek ödediğinizde ödeme dökümünüzde bu kod ile görünür.

(4)-6111 Yapılandırma: 6111 sayılı kanun kapsam gereğinde yapılandırılan ve ödenen 4b taksitleri bu kod ile ödeme dökümünde görünür.

(5)-Analık izni borçlanma: Doğum borçlanması yapıp ödediğinizde ödeme dökümünde bu kod ile görünür.

(8)- Doğum izni borçlanma: Doğum izinlerini borçlanma yaparak ödediğinizde ödeme dökümünde bu kodla görünür.

(9)- Hekimlerin Fahri Asistanlık Süreleri: Hekimler fahsi asistanlık sürelerini borçlanıp bu süreleri ödediklerinde ekstrede bu kodla görünür.

(10)- Grev ve Lokavt: Grev ve lokavt süreleri borçlanılıp ödendiğinde ödeme ekstresinde bu kodla görünür.

(11)- Toptan ödemenin ihyası: Emekli olamadığı için Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu primlerinin iadesini alanlardan daha sonrasında bu süreleri ihya yolu ile borçlananların ödemeleri dökümde bu kodla görünür.

(13)- Seçim borçlanması: Seçimler dolayısıyla görevinden ayrılanların seçim sonuçlanıncaya kadar geçen süreyi borçlanıp ödemesi şeklinde ödemeler bu kod ile yansır.

(14)- Tutukluluk hali: Tutukluluk hali ile geçen hizmet sürelerinin borçlanılması ve ödenmesi şeklinde bu kodla ekstrede görünür.

(15)- Ücretsiz doğum izni: Ücretsiz doğum izni sürelerinin borçlanılıp ödenmesi şeklinde ödemeler bu kodla görünür.

(16)- Uzmanlıkta geçen süreler: Uzmanlıkta geçen sürelerin borçlanılıp ödenmesi şeklinde ödemeler Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu ekstresine bu kod ile yansır.

(18)-Yurtdışı dolar borçlanması: Dolar bazında yapılan ve ödenen yurtdışı borçlanmaları ödeme listesinde bu kodla görünür.

(19)- Yurtdışı TL borçlanması: Dolar ya da döviz ile borçlanma kalktığından yapılan ve ödenen bütün yurtdışı borçlanmaları ödeme dökümünde bu kod ile görünür.

(20)- Avukatlık ve Staj: Bu kapsamda yapılan ve ödenen borçlanmalara ilişkili olarak ödeme kodudur.

(21)-SGDP: Emeklilerin Sosyal Güvenlik Destekleme Primi ödemeleri ödeme dökümünde bu kod ile yer alır.

(22)- 48. madde taksit peşinat: 4b prim borçlarını 6183 sayılı kanun kapsam gereğinde yapılandırmak için ödenen peşinat bu kodla görünür.

(23)- Yurtdışı öğrenim borçlanması: Yurtdışı öğrenim sürelerinin borçlanılarak ödenmesi biçiminde ödemede bu kodla görünür.,

(25)- 6552 Yapılandırma: 6552 sayılı hukuk kapsam gereğinde yapılandırılıp ödenen 4b prim taksitlerine ilişkili olarak koddur.

(26)- Tevkifat: Tevkifat tarımsal ürünlerden yapılan tarımsal kesintidir. Süt, arpa, buğday, tütün bu gibi ürünlerin yekün satış bedeli üstünden Şayet borçlu iseniz %2 oranında kesinti düzenlenmektedir ve Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu hesabınıza aktarılır. İşte aktarılan bu ödemeler tarımsal kesintilerdir ve 26 ödeme kodu ile görülürler.

(28)- İsviçre Prim Transferi: İsviçre’den transfer yolu ile gelen primler Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu dökümüne bu ödeme kodu ile yansır.

(29)-6736 Yapılandırma: 6736 sayılı hukuk kapsam gereğinde yapılandırılan ve ödenen taksitler bağ-kur ödemedökümünde bu kodla görünür.

(31)-Basamak satın alma: 2008 yılından önceki çağda bağkurda üst basamağı satın alma düzenlemesi vardı. Sizin de o çağda var ise bu kodla görünür.

(38)- Afet 48. madde taksit: Afet bölgesi şekilde ilan edilen alanlarda 48. madde taksitlendirmesi yapıp ödeyenlerin ödemeleri dökümde bu kodla yer alır.

(39)- Afet 48. madde peşinat: Afet bölgesi şekilde ilan edilen alanlarda 48. madde taksitlendirmesi yapmak için ödenen peşinatlara ilişkili olarak koddur.

(40)- 7020 yapılandırma: 7020 sayılı kanun kapsam gereğinde yapılandırılan ve ödenen taksitler dökümde bu kodla yer alır.

(41)- Muhtar ödemesi: Bildiğiniz bu gibi muhtarların primlerini devlet ödüyor. İşte devlet aracılığıyla ödenen primler ödeme dökümünde bu kodla yer alır.

(42)- 7143 Yapılandırma: 7143 sayılı kanun kapsam gereğinde yapılandırılan ve ödenen taksitler bu kodla ödeme dökümünde yer alır.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal