Bağ- Kur’lular da erken emekli olabilecek: İşte detaylar

Milyonlarca kişinin beklediği haber geldi. Yeni sistemle beraber Bağ-Kur’lulara SGK’lılar gibi emekli olmanın yolu açılıyor. İşte detaylar…

12.04.2023-11:51 - (Son Güncelleme: 12.04.2023-11:59)

EYT’den sonra bir güzel haberde Bağ-Kur’lulara geldi. Yine emeklilik statüsünü SGK'ya çevirmek için gerekli olan 1.261 gün şartı da kalkıyor. Böylece Bağ-Kur’lularda erken emekli olabilecek. 

Haber7.com’da yer alan habere göre; EYT sürprizinden sonra şimdi de kadınlar için erken emekli olma imkanı ve prim ödemelerinde de devlet desteği sağlanması planlanıyor. 9 bin  prim günü ile emeklilik şartı aranan 4B Bağ-Kur’lu çalışanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı talepler doğrultusunda yeni bir çalışmaya başladı. 

Kadınlar erken emekli olabilecek

Yapılan yeni çalışma kapsamında; “Bağ-Kur’lular 7.200 prim gün şartı aranan 4A’lı SGK’lılar gibi emekli olabilecek. Emeklilik süresini 5 yıl geri çeken çalışmanın 2008 sonrası dönemi kapsayacak” şeklinde ifade ediliyor.

Bağ-kur’da prim günü SGK’ya eşitleniyor

Son düzenleme ile Bağ-kur'lu olmak için 9.000 gün, kadınlarda ise 7.200 gün biriktirilmesi şart koşulurken, SGK’lılar ise 5.600 gün ile emekli olabiliyor. Milyonlarca kişinin beklediği EYT için başvurular başlamadan kısa bir süre önce Bakan Bilgin, bir esnaf toplantısında Bağ-Kur primlerinde bir 'haksızlık' olduğunu, üzerinde çalışıldığını dile getirmişti. Geçen haftalarda Ankara Ticaret Odası’nı ziyaret eden Bakan Bilgin bunun sadece şirket ortağı değil herkesi kapsayacak bir şekilde olması gerektiğine dikkat çekti. 

Bağ- Kur'lular erken emekli olabilecek

Tüm 4a'lılar sisteme dahil edilecek

Üzerinde çalışmaya başlanan yeni düzenleme ile SGK ve Bağ-Kur primleri arasında fark giderilerek eşitlenme sağlanacak. 9 bin günden 7 bin 200 güne indirilirse 1800 günlük bir avantaj olacak. 1800 gün de 5 yıl yaparken, Bağ-kur'lular 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Bu 5 yıllık indirim ilk etapta 10 ve altında işçi çalıştıran esnaf için geçerli olacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ise zaten yaş sınırı olmadan EYT’li olmaya hak kazanacak.

Başkan Erdoğan açıkladı: Emeklilik reformu geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada; Emeklilik yaşı kadınlarda anne olma ve çocuk sayısına göre aşağı çekilecek Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devlet ödeyecek. Yapılacak emeklilik düzenlemesi ile kadınlar daha az ödeyerek daha erken emekli olabilecek” ifadelerini kullandı. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal