Babamızın genetiğinden bize miras kalan 5 özellik!

Bebekler dünyaya geldiğinde aile ve yakın çevresi arasındaki tartışılan konu; çocuklarının hangi özellikleri anne ve babasından ya da yakınlarından alacağıdır. Kalıtsal özellikler, hem anneden hem de babadan geçebilir. Bu özellikler, baskın ve resesif genlerin yanı sıra çevresel faktörler gibi başka durumlara da bağlıdır. Babamızdan bize miras geçen 5 kalıtsal özellik...

19.12.2023-13:56 - (Son Güncelleme: 19.12.2023-17:58) Babamızın genetiğinden bize miras kalan 5 özellik!

Genetik kalıtım, sanıldığından daha karmaşık bir hal almaktadır. İnsan özelliklerinin çoğu poligeniktir, yani her iki ebeveynden gelen birkaç genin birleşimiyle belirlenirler. Örneğin genetik kodunuzda boyunuzu etkileyebilecek 700 dizi vardır. Benzer şekilde saç tipiniz ve göz renginiz de genlerin karmaşık bir dayanışması mevcuttur. Bu kalıtsal genlerin çoğu her iki ebeveynden de aktarılsa da, bazı özellikler doğrudan babayla bağlantılıdır. Sadece babanızdan alabileceğiniz genetik miraslar…

Babanızın boyunuza etkisi

Boston Çocuk Hastanesi ve Broad Enstitüsü'nden genetikçi Joel Hirschhorn’a bizlere aktardığına göre boyun belirlenmesini sağlayan 700 genetik değişken vardır. Ayrıca, 700 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan inceleme sonucunda babanın genlerinin, boy uzunluğunu belirlemede daha büyük bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır.

Cinsiyetinizi babanızın genetiği belirler

Genetik kalıtım

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Robyn Horsager-Boehrer’a göre, çocuğun cinsiyeti babanın genetiğine daha fazla bağlıdır. Erkeğin X ve Y kromozomları birleşerek erkek çocuğu oluşturur ancak genetik faktörler veya spermdeki eşit olmayan X ve Y kromozomları cinsiyet oranını etkileyebilir.

Mental hastalıklar babadan geçer mi?

Genetik kalıtım

Queensland Beyin Enstitüsü'nden doktor Jacob Gratten ve meslektaşlarının yaptığı birçok araştırma sonucunda ise yaşa bağlı mutasyonlar, yaşlı babalardan doğan çocuklarda artan akıl hastalığı riskinin yalnızca yüzde 10 ile 20'sini açıklayabilir. Yani, babaların yaşlandıkça yeni sperm üretmeye devam etmelerinden dolayı DNA'larında yeni mutasyonlara sahip olma ihtimalinin dört kat daha fazla olduğu görülüyor.

Dişlerinizin biçimini babanızdan alırsınız

Diş kalıtsal olarak babadan geçer mi

Amerikan Fiziksel Antropoloji dergisinde yer alan araştırmaya göre diş boyutu, çene boyutu ve diş şekli genetiktir. Ayrıca, natüropatik doktor Jennifer Stagg’a göre baba tarafından aktarılan genlerin anneden aktarılan genlerden daha aktif olması, dişlerinizi babanızdan almanıza sebep olabilir.

Vücudunuzdaki beyaz yağlar babanızdan hediye

Genel sağlığınız için bir miktar vücut yağı gereklidir ancak fazlası bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücutta iyi ve kötü olarak değerlendirilebilecek iki tip yağ hücresi bulunur. Kahverengi yağ kalorilerin yakılmasından ve vücut sıcaklığının korunmasından sorumludur, beyaz yağ ise fazla enerjiyi (kalori) yağ olarak depolar. Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre; kahverengi yağın anneden, beyaz yağın ise babadan miras kaldığı belirlendi. Bu durum, babanın genlerinin aşırı yağ oluşumuna katkıda bulunma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, çevresel faktörler de büyük rol oynamaktadır; dolayısıyla fazla kilolu bir babaya sahip olmak çocuğunuzun kilolu olacağına dair kesinlik belirtmez. Kaynak olarak: NPR(National Public Radio), Family Education, UT Southern Medical Center, Healthy Way, Brain and Behaviour Research Foundation.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal