B sınıfı ehliyetli sürücülere yeni bir ayrıcalık tanındı!

B sınıfı ehliyet sahiplerinin trafikte kullanabilecekleri yeni bir araç hakkı tanındı. Buna göre Resmi Gazete'de yayımlanan 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 'B' sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşulları gerçekleştirdiği takdirde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek.

10.02.2024-12:38 - (Son Güncelleme: 10.02.2024-17:41)

Alınan yeni kararla birlikte ‘‘Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e göre sağlanması beklenen koşullar ise şu şekilde; ‘‘Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak, gereken sağlık şartlarını taşımak ve daha önce geriye doğru 5 yıl içinde sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak’’ koşullarının sağlanması istenilecek. 

A1 sınıfı sürücü belgesi alanlarda faydalanabilecek!

B ehliyetliler hakkında yeni karar

İstenilen koşullar sağlandığında ve belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunduğunda ve buna dair Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlendikten hemen sonra her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler dışında Türkiye sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilecek.

"2 yıl içerisinde Sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler"

B ehliyetliler hakkında yeni karar

İçişleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlarının birlikte yürütüleceği yönetmeliğe ilişkin şunlar kaydedildi: "Bu duruma ilişkin olarak sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenir, ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir. Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer."


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal