Azerbaycan'n Kullandığı ve Çatışmaların Seyrini Değiştiren Drone Sistemleri!

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ'da devam eden çatışmalar, Azerbaycan'ın kullandığı insansız hava araçlarının etkisi ile ciddi oranda seyir değiştiriyor. Bütün dünyanın merakı ise Azerbaycan'ın hangi İHA'ları kullandığı üzerine yoğunlaştı. İşte Azerbaycan'ın kullandığı o sistemler ve özellikleri...

02.10.2020-12:57 - (Son Güncelleme: 02.10.2020-13:13) Azerbaycan'n Kullandığı ve Çatışmaların Seyrini Değiştiren Drone Sistemleri!

Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan toprakları üzerinde çıkan çatışmalar 6.gününe girdi. BM'nin 1992 tarihinde resmi olarak yayınladığı karara göre Azerbaycan toprakları olan Dağlık Karabağ bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Kendi topraklarını işgalden kurtarmak isteyen Azerbaycan ise, çatışmaların başlaması ile birlikte silahlı ve silahsız insansız hava araçlarını Karabağ cephe hattında kullanmaya başladı.

Azerbaycan ordu güçlerinin bu sistemleri aktif bir şekilde kullanımı, henüz konvansiyonel bir savaşa dönüşmemiş olan çatışma ortamının dinamiklerini tamamen Azerbaycan lehine dünüştürmüş durumda.

Özellikle Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından servis edilen görüntüler, insansız hava araçlarının Ermenistan ile yaşanan çatışmalarda ne denli etkin bir unsur olduğunu ortaya koydu.

IAI HAROP

Israel Aerospace Industries (IAI) tarafından üretilen Harop'lar; Azerbaycan'ın geçmiş dönemde İsrail'den satın aldığı ve Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan güçleriyle yaşanan çatışmalarda aktif olarak kullandığı insansız hava aracı sistemlerinden birisidir.

Farklı tipte savaş başlıkları taşıyabilen Harop kamikaze drone'ları uzun menzili ve en az sapma oranıyla isminden oldukça söz ettiren bir insansız hava aracıdır. Kamikaze özelliği ile Azerbaycan savunma bakanlığı'nın yayınladığı bir çok saldırıda Harop'ların neler yapabileceğini gözlemlemiş olduk.

Harop kamikaze sistemleri Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Ermenistan güçlerine ait askeri mevziler, lojistik konvoyları, hareketli hedefler, tanklar ve diğer zırhlı araçlara karşı etkin bir şekilde kullanılıyor.

ORBİTER

İsrailli Aeronautics Defense Systems tarafından üretilen Orbiter drone sistemleri de Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan güçlerine yönelik aktif bir şekilde kullanılıyor.

Genellikle askeri gözetleme faaliyetlerinde kullanılan Orbiter insansız hava araçlarının farklı tür ve modellerde çeşitleri bulunuyor. Orbiter'in tıpkı Harop kamikaze drone gibi kullanılabilen modelleri de mevcut.

Uzmanlara göre;Orbiter insansız hava araçlarının tek sorunu ise alçak irtifada hava savunma sistemleri tarafından çabuk farkedilerek düşürülmesi olarak açıklanıyor.

VE TABİİ Kİ EFSANE BAYRAKTAR TB2

Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları (SİHA) hiç şüphesiz Karabağ bölgesinde devam eden çatışmalarda dengeleri değiştiren en önemli unsur olara göze çarpıyor.

Ermenistan'ın en fazla çekindiği Bayraktar TB2'ler çatışmalarda etkili ve caydırıcı bir güç unsuru haline gelmiş durumda.

Bayraktar TB2'ler çatışmaların başladığı günden bu yana Ermenistan güçlerine ait askeri mevzi, konvoy, tank ve zırhlı araçlar savunma sistemlerini yoğun bir şekilde hedef alıyor.

Bayraktar TB2'ler sadece silahlı olarak değil, silahsız olarak da düşman mevzilerini gözetlemekte ve hedef belirleme gibi konularda da emsallerine göre çok daha fazla yetenekli. Radar'a yakalanmaması, dünyadaki diğer Drone sistemlerine göre çok daha hızlı olması ve yüksek tonajlarda mühimmat taşıması TB2'yi söz sahibi yapıyor.

Günümüzdeki savaşlarda denge değiştirici bir güç unsuru olarak aktif bir şekilde kullanılmaya başlayan silahlı ve silahsız insansız hava araçları, Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalarda da aktif bir şekilde kullanılıp, sahibi olan tarafın üstünlük sağlamasına neden olmuştur.

Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan çatışmalarda, özellikle Ermenistan tarafının kaydettiği görüntüler incelendiğinde cephe hattında yoğun bir insansız hava aracı uçuşu gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

Azerbaycan'ın aynı zamanda Ermenistan üzerinde psikolojik baskıda kurmasını sağlayan bu sistemler dünyada yeni nesil savaş sistemi olarak da görülüyor. Türkiye'nin bu sistemlerde öncü olması şüphesiz ki; hem Türkiye'nin hem de dostlarının daha güçlü olmasını sağlıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal