Azerbaycan ve Ermenistan’dan Büyük Ticaret Anlaşması! Bölgesel Ticaret Artacak

Azerbeycan ve Ermenistan arasında anlaşma sağlanan demir yollar hatları ile Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki bölgesel ticaret artıyor. Anlaşmanın detayları haberimizde.

17.12.2021-11:07 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-11:07)

Nahçıvan-Azerbaycan arasındaki demir yolu hattı, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iyi ilişkilei ekonomik anlamda da güçlendirecek. Aliyev-Paşinyan zirvesinde üzerinde anlaşma sağlanan Azerbaycan'dan başlayıp Ermenistan'dan geçerek Nahçıvan'a kadar ulaşacak olan demir yolu hattı daha önce emsali olmamış  bir çok ilki de beraberinde getirecek. Demir yolu ile Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasında olan bölgesel ticaret daha da güçlenecek. Hattın stratejik anlamda büyük  bir önem taşıyan Zengezur koridorunda yer alıyor olması, ekonomik anlamda büyük avantajları da beraberinde getirecek.

ZENGEZUR KORİDORU GÜÇLENECEK

Aliyev ve Paşinyan, Azerbaycan'dan başlayıp Ermenistan'dan geçerek Nahçıvan'a kadar ulaşacak olan bir demir yolu hattı ve otoyol inşası için ortak bir anlaşmaya imza attı. Bu demir yolu hattı ile Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahçıvan'ı birleştirecek olan Zengezur koridoruna da büyük ölçüde katkı sağlayacak.

KARA YOLU DA OLACAK

Hattın Ermenistan kısmının geçiyor olcağı Zengezur bölgesindeki 43 kilometre olan bölümünün inşaatı için Azerbaycan ile Rusya arasında görüşmeler gerçekleşecek. Yeni yapılacak demir yolu hattı ile paralel olarak kara yolu hatlarının da devreye girmesi öngörülüyor.

TRANSİT GEÇİŞ AVANTAJI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, bu çalışmanın Türkiye ekonomisine büyük ölçüde olumlu etkileri olması beklendiğini vurguladı. Hattın stratejik önemde olan Zengezur koridorunda yer almasının en önemli kazancı yeni ve hızlı demir yolu hatlarına sahip olacak olması. Bu durumun yanı sıra transit geçişten de ekonomik anlamda büyük avantajlar elde edilecek.

BÖLGESEL TİCARET ARTAR

Yetkililer, Zengezur koridorunun, Orta Asya, Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Ermenistan'ı Türkiye'ye bağlayan sosyo-ekonomik, jeopolitik ve jeo-stratejik özelliklere sahip olduğunu bildiriyor. Koridor, Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan arasındaki demir yolu ağını fazlasıyla genişletecek ve bu da bölgesel ticarete büyük ölçüde olumlu şekilde yansıyacak.

EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ GELİŞİR

Zengezur koridorunun ilerleyen dönemlerde Güney Kafkasya'da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ile ilgili olarak yeni imkanları sağlayacağı öngörülüyor. Bu koridorunun işlerlik kazanması ile birlikte , Asya ile Avrupa arasında orta koridorun demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesi fazlalaşacak, bu da Pekin'den Londra'ya kadar uzanacak olan Doğu-Batı ticaretinin artışına olumlu anlamda ve büyük ölçüde katkı sağlayacak.

İSTİHDAMI OLUMLU ETKİLER

Orta koridorun etkinliğinin artması ile birlikte gerek Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde geliştirilebilecek projeler gerekse Nahçıvan ile  Rusya ile ulaşım ve enerji alanında sağlanabilecek iş ortaklıkları ile Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumunun öneminin artması düşünülüyor. Ayrıca bölgede oluşacak olan yeni  yük hareketliliğinin Türkiye'nin Kafkasya sınırındaki illerinin ekonomik olarak güçlenmesinde ve bilhassa lojistik sektörüne ilişkin istihdam sayılarının artışına olumlu etkileri olacağı tahmin ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal