Aynı et 3 ayrı fiyat: İstanbul’da fiyatlar ilçeden ilçeye değişiyor

İstanbul’da et fiyatlarına son haftalarda gelen zamlarla beraber market ve kasaptaki fiyatlar da güncellendi. Et ve Süt Kurumu da dahil edildiğinde kırmızı et fiyatı megakentte 3 farklı etiketten satışa sunuldu.

03.03.2024-13:26 - (Son Güncelleme: 03.03.2024-13:26)

Et ve Süt Kurumu’nda kilosu 230 liraya satılan kıymanın, bazı market ve kasaplarda 400 ila 600 arasında fiyatlarla satışa sunulması vatandaşları çileden çıkardı. İstanbul’da kırmızı et fiyatlarının semtten semte değişiklik gösteriyor.

Aynı et 3 ayrı fiyat

Beylikdüzü'nde kıyma kilosu 540 lira seviyesinde satılırken, Başakşehir'de bu fiyat 600 liraya kadar çıkıyor. Et ve Süt Kurumu'nda ise kıyma kilosu 229 liradan satışa sunuluyor. Beylikdüzü'nde 570 liraya kadar çıkan dana kuşbaşı fiyatı, Başakşehir'de 620 liradan tüketicilerle buluşuyor. Aynı ürün marketlerde 500 lira civarında satışa sunuluyor. Et ve Süt Kurumu'nda 299 liraya satılan sucuk, marketlerde 615 ile 655 lira arasında değişen fiyatlarla karşılaşırken, kasaplarda ise 555 lira civarında satılıyor. Pirzola Et ve Süt Kurumu'nda 380 lira iken, marketlerde 600 ile 800 lira arasında farklılık gösteriyor. Kasaplarda ise pirzola kilosu 830 ile 1100 lira arasında değişen fiyatlarla tüketicilere sunuluyor.

Kırmızı et

En fazla 100 gram kıyma alabilirim

Artan et fiyatlarıyla birlikte vatandaşlar, daha uygun fiyatlarla satış yapan Et ve Süt Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Fiyatlarla ilgili konuşan Mustafa Tuzcuoğlu, "Burası uygun ama saat 05.00'te geldim, saat 10.00 oldu. 5-6 saattir 1 kilo kıyma için bekliyorum. Kasapta 600-700 liraya satılıyor. Oradan en fazla 100 gram alabilirim. Kime yetecek 100 gram kıyma. Benim evimde nüfusum 4 kişi" dedi.

Fiyat farkının sebebi kiralar ve çalışan maliyetleri

Fiyatlardaki artıştan rahatsız olan kasap Savaş Üzek, semtler arasındaki fiyat farklarını bölgedeki kira bedellerine bağladı. Üzek, "Bu malı tezgaha koymak zorundayız. Satarken zorlanıyoruz çünkü vatandaşın alım gücüyle fiyat artış hızı eşit oranda değil. Fiyatlarımız düzenli olarak değişiyor" dedi. "Marketlerle kasaplar kesinlikle aynı kefeye konulmamalı. Marketlerin temin ettiği etin kalitesi ile kasapların sunduğu et aynı değil. Marketler ve büyük toptancılar ne yazık ki vatandaşa ithal et sunuyorlar. Vatandaşın şu an için bunu seçme şansı kalmadı. Vatandaş, sofrasına koyabileceği ürünü en uygun fiyatla almak için çaba gösteriyor. İyi semtlerde kira oranları farklı, çalışan personelin maaşı farklı. Her işletme aynı kar marjıyla çalışmak istemeyebilir" şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal