Aylık 30 bin liraya işçi bulamıyorlar: Eskiden o işi yapmak için yalvarıyorlardı

Sivas’ta büyükbaş hayvan sahipleri yüksek ücret vaatlerine karşın çoban bulmakta zorlanıyor. Aylık 30 bin lira maaş vereceklerine rağmen çoban bulamayan köylüler, 200 ineği sırayla yaylıma çıkarıyor. İşte detaylar…

15.09.2023-15:57 - (Son Güncelleme: 15.09.2023-15:57)

Hayvancılık bakımından zengin bir coğrafyaya sahip olan Türkiye’de yüksek bir gelire sahip olan çobanlık mesleği son yıllarda tercih edilmiyor. Dolgun maaşa rağmen, çoban olmak isteyeni bulmak zorlaştı. Aylık 30 bin TL teklif edilse de çoban bulmak imkânsız hale geldi. Sivas’ta çoban bulamayan köylüler nöbet sırası oluşturarak köyde bulunan hayvanları yaylıma çıkarıyor.

Hayvanlar sırayla çıkartılıyor

İHA’da yer alan habere göre; Merkeze bağlı Gaziköy’de yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri hayvanlarını otlatacak çoban bulamayınca kendileri yaylıma çıkarmaya karar verdi. Kendi aralarında sıra sistemi kuran köylüler, hayvanlarını meralarda otlatıyor.

Sivas Çoban İş

200 inek ayda 30 bin TL yapar, yine bulamadık

Çobanlık sırası gelen Hüseyin Kovlak, “Sığır güdüyoruz, çoban bulunmuyor. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayıyor. Toplam 200 tane ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizdik. İnek başı bin lira verdik yine bulamadık. 200 inek aylık 30 bin TL yapar, yine bulamadık” dedi.

Eskiden yapmak için yalvarırlardı, şimdi kimse yüzüne bakmıyor

Köyde bir dönem muhtarlık yapan Bilal Çekiç, muhtar olduğu dönem çobanlık yapmak için yalvardıklarını ifade ederek, 1999 yılında muhtar seçildim. Çoban bana yalvarıyordu köyün hayvanlarını yaymak için. 2004 yılından bu yana çoban bulamıyoruz. Köyün malı sırayla yayılıyor. Bunları hiç kimse yapmıyor. Eskiden çobanlık veya bekçilik için bana yalvarıyorlardı. Şimdi ise yapmak istemiyorlar. Çok yüksek de paralar veriliyor. Benim zamanımda bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayıyorlardı. Şimdi ise kimse yüzüne bakmıyor” diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal