Aydın’daki 6 Asırlık İkizdere Köprüsü’ne Bakım ve Onarım

Osmanlı döneminin Aydın’daki önemli eserlerinden biri olan İkizdere Köprüsü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından restore edilecek.

20.07.2020-11:29 - (Son Güncelleme: 20.07.2020-11:06) Aydın’daki 6 Asırlık İkizdere Köprüsü’ne Bakım ve Onarım

Aydın’ın İncirliova’daki 6 asır önce yapılan ve 1985 yılına kadar kullanılan İkizdere Köprüsü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından restore edilecek.  Osmanlı döneminin Aydın’daki önemli eserlerinden biri olan sanatsal değeri de oldukça yüksek olan köprü 1985 yılına kadar kullanılıyordu.

1400’lü yıllarda yapılan ve gerek mimari özelliği gerekse 3 kemerden oluşan heybetli yapısı ile büyüleyen köprü, ipek yolu üzerinde olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.

Osmanlı döneminde tarihi ipek yolu üzerine 1400’lü yıllarda yapılan köprünün Aydın’da ayakta kalan ender köprülerden biriydi. Aydın-İzmir hattı üzerinde önce kervanlara, ardından da motorlu taşıtlara hizmet veren köprü 1400’lü yıllardan 1970’li yıllara kadar hizmet verdi.

İkizdere çayı üzerine kurulan ve zaman zaman yaşanan sel felaketlerinde zarar gören köprü son olarak 1970 yılında restore edildi. Bir süre daha kullanılan tarihi köprünün yanına yeni köprü yapılınca 1985’li yıllardan sonra tarihi köprünün vazifesini yeni köprü yapmaya başladı.

İkizdere Barajı’nın faaliyete geçmesi ile İncirliova-Tire yolu güzergahı değişmesi ve yolun kullanım dışı kalması köprünün kaderine terk edilmesine yol açtı ve sonra tarihi köprü çöktü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal