Ayasofya'da Bir Dakikada Açılıp Kapanan Perde Kullanılacak

Cami olarak 24 Temmuz tarihinde kapılarını ibadete açacak Ayasofya'da mozaik ve fresklerin kapanması için 1 dakika içinde açılıp kapanan elektronik raylı sistem perde kullanılacağı bildirildi. Edinilen bilgiye göre imparatorların taç giyme yeri omphalion da halının altında olacak.

21.07.2020-12:32 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-12:12) Ayasofya'da Bir Dakikada Açılıp Kapanan Perde Kullanılacak

Milliyet'in haberine göre Ayasofya'nın cami olarak tekrar kapılarını ibadete açması çalışmalarında sona doğru gidiliyor. Yapının içinde yer alan fresk ve mozaiklerin kapatılmasında kullanılacak ışık teknolojisinin bin senelik eserlere zarar vereceğinde hem fikir olan uzmanlar, giriş katından görünen 6.5 metrelik Theotokos ile 7.5 metrelik Gabriel mozaikleriyle seraphim melekleri freskolarının yalnızca namaz vakitlerinde elektronik raylı sistem perdeyle kapatılmasına karar aldı.

Bu elektronik sisteme sahip perdelerin bir dakika içinde açılıp, bir dakika içinde kapanacağı belirtildi. Perdenin namaz vakitlerinde kumandayla kapatılacağı ve namazın bitimiyle ziyaretçiler için açılacağı belirtildi.

OMPHALİON İKİ KAT KEÇE İLE KORUNACAK

Doğu Roma zamanında imparatorların törenle taç taktıkları; bugünse müezzin mahfilinin önünde olan kendi türünün en kıymetli emsallerinden biri olarak kabul edilen bin senelik, 'omphalion' döşeme mozaiğinin de, cami için yere serilecek halının altında kalacağı bildirdi. Ayasofya’nın yer döşemesinin hasar almaması için halının altına ilk önce 2 kat keçe serileceği belirtildi. Ayasofya'da kullanılacak halının rengi de turkuaz olacak.

Ayasofya’nın giriş kapısının üstünde olan VI. Leon ve iç girişte olan sunu mozaikleri, galerilerdeki Deisis Kompozisyonu; Zoe, Komnenoslar, İmparator ve patrik mozaikleriyle papaz odalarındaki mozaiklere ise müdahale edilmeyecek. Dilek Sütunu da Ayasofya’nın içinde aynı şekilde korunması sürecek. 

Ayasofya’da 1993 yılında başlatılan restorasyon için kurulmuş iskelenin de 24 Temmuz tarihi için bir perdeyle örtüleceği ve üzerinde hat sanatından emsallerinin sergileneceği belirtildi. Çalışmalar esnasında hem uluslararası kamuoyuna sunulmak hem de UNESCO’ya verilmek üzere, 'Ayasofya’nın camiye dönüştürülürken herhangi bir zarar görmediği; tüm eserlerin aynı şekilde muhafaza edildiğini anlatan' bir belgesel de yapılıyor.

Ayasofya’da 24 Temmuz tarihinde cuma namazına giden kişilere tek kullanımlık seccade ile maske dağıtılacak.

DEVLET BAŞKANLARINA DİYANET'TEN DAVET

Ayasofya’nın açılışına oldukça devlet başkanı da davet edildi. Azerbaycan, Katar gibi bir takım dost ülkelerin devlet başkanlarının Ayasofya'nın açılışa gelmesi tahmin ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal