Ayasofya Kararına Karşı Çıkan Araplara Umman'dan Sert Yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadet etme kararnamesine olumsuz tepki gösteren başta Mısır olmak üzere bütün Arap diktatörlüklerine Umman’dan sert yanıt geldi. Umman, Erdoğan ve Türkiye'yi resmen kutladı.

13.07.2020-12:17 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-12:38) Ayasofya Kararına Karşı Çıkan Araplara Umman'dan Sert Yanıt

Türkiye’nin Ayasofya’yı yeniden camiye çevirmesine tepki gösteren batı dünyasına Arap ülkelerinin de katılması, kamuoyu tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Katar dışındaki bütün Arap ülke yönetimleri ile İran, Türkiye’nin Ayasofya camiinin yeniden ibadete açılmasına karşı çıkmış ve haçlıların yanında yer almışlardı. Pakistan, Malezya, Endonezya başka olmak üzere Afrika’daki İslam ülkeleri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kararnamesini desteklemişlerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnamesini destekleyen Arap ülkeleri arasına Umman da katıldı.

Umman Müftüsü Ahmed bin Hamed el-Halili, yaptığı resmi açıklamada Türkiye ve Erdoğan’ı kutlarken, Suudi Arabistan, BAE ve haçlıların yanında yer alan diğer Arap rejimlerini çok ağır bir dille eleştirdi. Müftü Abdullah, yaptığı sert açıklamada Türkiye’yi de tebrik ederek bir ilk gerçekleştirdi. El Halili’nin bu tebrik mesajı Arap dünyasında bir ilk olmasından dolayı dikkat çekici.

Umman Müftüsü Ahmed Bin Hamed el-Halili yayımladığı resmi mesajında şu görüşlere yer verdi:

‘Ayasofya'yı yeniden Allah'ın isminin anıldığı bir mescide dönüştürme kararı alınmasından ötürü başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkı olmak üzere tüm İslam ümmetini tebrik ediyoruz.

Bu kahraman halk ve onun cesur komutanı, İslam'a komplo kuranların ve kin besleyenlerin naralarından etkilenmeyip bu tarihi mekânı, muzaffer Fatih'in döneminde olduğu gibi İslam çağrısının yayıldığı bir mekâna dönüştürme konusunda ilerleyerek başarılı bir adım atmıştır.’

Türkiye’den ve Türk insanından, hiçbir şeye aldırmadan ilerleme çağrısı yapan Halili, ‘Bu doğru yolda ilerleyin. Müslümanların duaları sizinledir’ ifadesine yer verdi.

Umman Müftüsünün bu resmî açıklamasından sonra, Ortadoğu’da II. İsrail olarak bilinen, Tel Aviv’e her yıl on milyarlarca dolar finans aktaran ve ateist Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminden seviyesizce bir tepki geldi.

BAE’nin yönetimindeki ateist ve İslam düşmanı Bin Zayed ailesinin resmi Prof. Abdülhalik Abdullah, yayımladığı bir Twitter mesajında müftü açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ederek şu yorumu yaptı ‘Gözümüzün önünde açık bir şekilde Osmanlı Erdoğan'a yalaklık ve yandaşlık yapıyor.’

Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu ve İslam dünyasındaki terörist eylemleri finanse ettiği birçok kere ortaya çıkmıştı. BAE’nin bu terörist faaliyetlerinden dolayı geçtiğimiz haftalarda Türkiye Cumhuriyeti resmen Birleşmiş Milletlere başvuru yapmış ve BAE’nin uluslararası hukuka uymasını istemişti. BAE, Türkiye’nin bu talebine hiçbir cevap verememişti.

BAE, halen Yemen, Etiyopya, Suriye, Irak ve Afganistan başta olmak üzere birçok İslam ülkesinde terörist faaliyette bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal