Ayasofya Cami Olacak Mı? Karar Bugün Açıklanacak!

Son günlerin tartışma konusu olan Ayasofya'da karar bugün açıklanacak. Açıklanacak kararın ardından Ayasofya'nın cami statüsü kazanması bekleniyor.

10.07.2020-09:28 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-10:34) Ayasofya Cami Olacak Mı? Karar Bugün Açıklanacak!

Danıştay 10'ncu dairesinin Ayasofya ile ilgili vereceği kararın bugün açıklanması bekleniyor. Danıştay'ın kararı olumlu şekilde olursa Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçecek. Kararın olumsuz olması durumunda ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gündeme gelecek. Masadaki her iki formül ile Ayasofya ibadete açılabilecek.

UNESCO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

UNESCO tarafından Reuters'a açıklamalarda bulunuldu. Açıklamada, 'Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığı belirtildi ve "Bu nedenle, devletler sınırları içerisindeki miras listesindeki mekanların evrensel değerlerine zarar verecek herhangi bir değişiklik yapılmamasını sağlamalıdır. Yapılacak değişikliklerin ilgili devlet tarafından önceden UNESCO'ya bildirilmesi gerekiyor ve gerekli durumlarda bunun Dünya Kültür Mirası Komitesi tarafından gözden geçirilmesi de söz konusu olabilir.' denildi.

KALIN'DAN NOTRE DAME ÖRNEĞİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu ve 'Notre Dame örneği var. Ayasofya’nın da ibadete açılması, turistlerin orayı ziyaret etmesine mani değil. Dolayısıyla dünya mirasından bir şey kaybetmesi söz konusu değil.' dedi.

NE OLDU?

İstanbul'un Fethi kutlamalarında Ayasofya'da Fetih Suresi okutuldu. Bunun ardından halk Ayasofya'nın ibadete açılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı halka bırakırken, halkın yaklaşık yüzde 80'i Ayasofya'nın cami olmasını istedi. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze olurken, kararın iptali bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal