'Ay'a Sert İniş' Görevinde Kullanılacak Hibrit Roket Motorunun Testi Başarıyla Sonuçlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimize inanıyoruz. Yani uzay aracımızı Ay ile buluşturacağız. Bu manada motorun ilk ateşlemesini yapmak bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici." açıklamasında bulundu.

11.04.2021-12:55 - (Son Güncelleme: 11.04.2021-12:55) 'Ay'a Sert İniş' Görevinde Kullanılacak Hibrit Roket Motorunun Testi Başarıyla Sonuçlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Milli Uzay Programı çerçevesinde 2023'te Ay'a gönderilmesi planlanan insansız uzay aracında kullanılabilecek özgün ve milli hibrit roket motorunun ateşleme denemesinin başarılı olduğunu bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığının ortağı olan Delta V Uzay Teknolojileri AŞ'nin Şile'de yer alan Roket Motor Ateşleme Tesisi'nde inceleme yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Delta V aracılığıyla milli olanaklarla geliştirilen, Türkiye'nin Ay Misyonu'nda kullanılması beklenen hibrit roket motorlarının ateşleme tesisleri, fazla basınçlı kompozit tankları, vana ile regülatör sistemlerine dair bilgi aldı.

Tesisteki inceleme çalışmalarının akabinde ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Delta V Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar,  TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Mesut Gökten, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK SAGE Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş ile DeltaV Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu'nun katılımı ile düzenlenen toplantıda da Ay'a sert iniş yapması hedeflenen insansız uzay aracının geliştirme faaliyetleri değerlendirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile beraberindeki kurul, ateşlemeler bitiminde yeniden test sahasındaki sistemlerinde inceleme yaparak, denemenin sonuçlarına dair bilgi aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, açıklamalarında, oldukça başarılı 2 ateşleme yaptıklarını, Sonda Roketi Sistemi'nin (SORS) ateşlemesi ve Ay misyonunda kullanılması hedeflenen hibrit motorun ilk ateşlemesini yaptıklarını ifade etit.

Testlerin sonucunda 50 saniye hedeflenen süre olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "Bu 50 saniyelik ateşlemenin tamamını başarıyla bitirdi. Bugün itibarıyla Ay misyonunda kullanılabilecek motorun ilk denemeleri başarıyla yapıldı diyebiliriz " diye konuştu.

Başkan Erdoğan'ın Türkiye'nin on senelik uzaydaki yol haritasını bildirdiğini ve bu yol haritasının en kritik bileşenlerinden birinin 'Ay Misyonu' olduğunu dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı, şu açıklamada bulundu:

''MUTLULUK VE GURUR VERİCİ''

"O günden itibaren aslında biz Delta V firmasının ismini sıklıkla duymaya başladık. Biliyorsunuz Ay misyonunda hedefimiz 2023 yılında Türkiye'nin kendi uzay aracını Ay'a ulaştırabilmesi. Burada da Türkiye'deki bütün kabiliyetleri, bütün firmalarımızın kabiliyetlerini kullanmak istiyoruz. Delta V de özellikle dünyada yeni bir teknoloji olarak kabul edilen hibrit roket motorları çalışan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'na ait bir firmamız. Arif Hocamız (Karabeyoğlu) tüm bu süreçleri yürütüyor. Bugün iki ateşlemeye şahitlik ettik. Bir tanesi 635 milimetrelik Sonda roketinin, önümüzdeki ay fırlatması yapılacak motorun buradaki ateşlemesine şahitlik ettik. Aynı zamanda Ay misyonunda, yani uzayda kullanmayı hedeflediğimiz daha küçük bir motorun da yine ateşlemesinin testlerini yapmış olduk. Biliyorsunuz, Türkiye özellikle uzay alanında kabiliyetlerini tüm dünyaya göstermek, aynı zamanda bu kabiliyetleri ticarileştirmek, bundan ekonomik fayda elde etmek isteyen bir ülke. Dolayısıyla bu alanda geliştirdiğiniz teknolojiler çok değerli.

Roket motorunun bir örneği mayıs ayında Sinop'tan fırlatılacak. Önemli mesafeleri kat etmesini planlıyoruz. Aynı zamanda Ay misyonunda kullanılabilecek hibrit roket motorunun da ilk ateşlemesini bugün yapmış olduk.

2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimizi düşünüyoruz. Yani uzay aracımızı inşallah Ay ile buluşturacağız. Türk bayrağını Ay ile buluşturmuş olacağız. Bu manada motorun ilk ateşlemesini burada yapmak bizim açımızdan mutluluk ve gurur verici." 

Delta V Genel Müdürü Karabeyoğlu da oldukça önemli 2 roket ateşlemesi yaptıklarını ifade ederek, "Bir tanesi Sinop'tan fırlatılacak Sonda roketinin motorunun yerde statik ateşlemesiydi. Bu sıvı oksijen kullanan bir motor ve dünyada örneklerinin en büyüğü ve en iyi performanslı olanı. Bunun yanı sıra Ay misyonunda kullanılması mümkün olan bir motoru daha ateşledik. Bu farklı bir oksitleyici kullanıyor. Burada da 50 saniye ateşlemek suretiyle başarıya ulaştık diyebiliriz." dedi.

Ateşlemelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade eden Karabeyoğlu, şu açıklamada bulundu:

''ADIM ADIM AYA GİDİYORUZ''

"Her iki motor da beklediğimiz performansı tam manasıyla sağladı. İstediğimiz ateşleme sürelerini elde ettik. İstediğimiz itki kuvvetlerini elde ettik. Tam başarı olduğunu söyleyebiliriz. Ay motorunun testleri bundan sonra hızlanarak devam edecek. Bugün belki ilk testlerinden birini yaptık. Ama belki yüzlerce test yapacağız. Güvenilirliği sağlayacağız. Sonda roketinin ilk testi değildi. Daha önce birçok test yaptık. Ama bu en uzun yanan, en yüksek performanslı testini gerçekleştirdik. Bundan sonra ne olacak? Mayıs ayında her şey yolunda giderse inşallah yüksek irtifalara Sonda fırlatmaları yapacağız. Bugün Ay'a gidecek uzay aracının roket motorunu test ettik. Adım adım aya gidiyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal