Avrupa'nın korkulu rüyası oldu! Kuzey Akım 1 boru hattı açıldı

11 Temmuz tarihinden bu yana bakım çalışmalarından dolayı kapalı olan Kuzey Akım 1 boru hattı bugün açıldı. İşte haberin detayları...

21.07.2022-13:05 - (Son Güncelleme: 21.07.2022-14:00) Avrupa'nın korkulu rüyası oldu! Kuzey Akım 1 boru hattı açıldı

Savaş öncesinde Avrupa'ya yılda 55 milyar metreküp gaz sağlayarak kıtanın ihtiyacının neredeyse yüzde 40'nı sağlayan Kuzey Akım 1 boru hattı yıllık bakım sebebi ile 11-21 Temmuz tarihleri arasında kapatılmıştı.

Ayrıca boru hattında daha önce de eksik bir parça gerekçe gösterilerek Avrupa'ya giden gaz akışı yüzde 60 azaltmıştı. Putin'in gaz kartını oynadığını düşünen Avrupa Rusya'nın bakım ardından yaptırımlara misilleme olarak muslukları hiç açmayacağını düşünüp alarma geçmişti.


Gaz miktarının artıp artmayacağı belli değil

Fakat korkulan olmadı. Bu sabah ulusal ajanslara düşen haberlere göre Kuzey Akım 1 boru hattı bakım sonrası açıldı ve gaz sevkiyatı başladı. Fakat boru hattından geçecek gaz miktarının artıp artmayacağı şu an belli değil.

Almanya bu sabah yapmış olduğu açıklamada gaz akışının kesinti sonrası düşürülen yüzde 40'dan daha az olduğunu belirtip yüzde 30 olduğunu duyurdu. Nord Stream'den bir sözcü ise akan gazın miktarını belirtmeden boru hattının çalıştığını dile getirdi.

Gaz akışı piyasalardaki belirsizliği ortadan kaldırdı

Rusya'nın gaz akışını tekrardan başlatması piyasalardaki belirsizliği ortadan kaldırdı. Euro yükselişe geçti, doğal gazın megavatsaat başına fiyatı bugün saat 09.18 itibarıyla bir önceki kapanışa göre yüzde 5,8 düşüşle 146 euroya kadar geriledi.

Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli değil

Öte yandan uzmanlara göre boru hattından geçecek yüzde 40'lık akış Avrupa'nın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değil. Avrupa Birliği komisyonu dün açıkladıkları acil durum planı ile üye ülkeleri Ağustos 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında gaz kullanımını yüzde 15 azaltmaya çağırdı. Avrupa'nın planı her ülkenin enerji ihtiyacı farklı olduğu için tartışmalara sebep oldu.

Gaz kesintisinde en savunmasız ülke Almanya

Avrupa ülkeleri arasında gaz kesintisine karşı en savunmasız ülke Almanya olarak görülüyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi tıpkı komşuları gibi enerji tedarikçilerini çeşitlendirmeye gitti ancak gaz ihtiyacının hala yüzde 35'ini Rusya'dan karşılıyor. Bu rakam savaş öncesinde yüzde 55 civarındaydı.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck 'her şeye hazırlıklı olun' uyarısında bulunurken vatandaşlarına bu kış duşta daha kısa süreler geçirmeleri gerektiğini ifade etti.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal