Avrupa'nın doğal gazı bitiyor! Tek çareleri Türkiye!

Avrupa'nın yavaş yavaş gazı bitiyor. Rusya ile yaşanan doğal gaz krizi sonrası alternatif arayan AB için çözüm yolu Türkiye. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin (AB)kapısını çaldığı Azerbaycan'ın gazını taşıyan TANAP'ta köprü ülke konumunda. Avrupa'ya kesintisiz gaz taşıyan tek hat ise Türkakım Boru Hattı.

08.08.2022-10:01 - (Son Güncelleme: 08.08.2022-10:28)

Rusya ile Ukrayna'nın savaşı sebebiyle derinleşen enerji krizinden en fazla etkilenen ülkeler Avrupa ülkeleri oldu. Avrupa piyasasında gaz fiyatları rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Tedarikte yaşanılan sıkıntılar ile birlikte Avrupa ülkeleri alternatif arayışlarına koyulurken, Rusya'nın gaz akışını günden güne azaltması bu arayışları ise hızlandırdı. Daha önceki yaşanılan krizlerdeki gibi hızlıca bağımlılığı azaltan planı olan RePowerEU'yu duyuran Avrupa Birliği ülkeleri, oluşan boşluğu doldurmak için hem alternatif gaz rotalarını gündemine alıp hem de LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) gibi farklı enerji kaynaklarına yöneldi. Bu noktada oluşturulacak bir gaz koridoru Türkiye'nin enerji üssü ülke konumunu güçlendiriyor. Yaklaşan kış mevsiminde kendini garanti altına almak isteyen Avrupa'nın tüm çözüm yolları Türkiye'den geçiyor.

Azerbaycan ile olan temaslar hızlandırıldı

Daha önce AB'nin, daha güvenilir enerji tedarikçilerine yöneldiğini açıklayan AB Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen, Rus gazını ikame edecek çalışmaları sürdüreceklerini belirtmişti. Yaklaşık olarak iki hafta önce Komisyon Başkanı Ursula Von der Leyen ve AB Komisyonundan sorumlu üyesi Kadri Simson, Azerbaycan'dan doğal gaz alımını artırmak ve mevcut kapasiteyi iki katına çıkartmak için iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Azerbaycan'dan alınılan doğal gazı iki katına çıkarmayı planlayan Avrupa, bu konuda iyi niyet anlaşması imzalaması da Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAT) için Ankara ile Bakü arasında imzalanan anlaşmaya göre, söz konusu boru hattındaki ek kapasitede ilk kullanım hakkı Türkiye'ye tanınıyor.

Kapasiteyi iki katına çıkartmak mümkün

Kapasiteyi iki katına çıkartmak mümkün

Güney Gaz Koridoru kapsamında inşa edilen TANAP'ın Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Boru Hattının (TAP) yıllık kapasitesi 10 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar uzanan projede Avrupa'ya gönderilen gazın artırılması için ek yatırımlara ihtiyaç duyuluyor. Avrupa, Güney Gaz Koridoru'nda kapasite artışı istiyor ve bu kapsamda TAP'ın kapasitesinin 10 milyar metreküpten 20 metreküpe çıkarılması teknik olarak mümkün gözüküyor. TANAP'ın kapasitesinin de 16 metreküpten önce 24 milyar metreküpe, ardından 31 milyar metreküpe yükseltilmesi, yatırımlarla gerçekleştirilebilecek bir hedef olarak değerlendiriliyor. Söz konusu hedeflerin ise 5 yıldan önce hayata geçirilmesi mümkün gözükmüyor. Kapasite artışları için yatırımlar yapılsa da ek protokoller ve anlaşmalar gerekiyor.

TANAP ile Türkakım 65 milyar metreküp gaz taşıdı

Türkiye, Avrupa için en gerçekçi alternatif olan Azerbaycan gazının taşınmasında kilit rol oynarken, halihazırda Türkakım hattındaki gaz akışının kesintisiz sürmesi noktasında önemli bir pay sahibi. Kısa süre önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi'de bir görüşme gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin de Avrupa'nın Rusya'dan kesintisiz doğal gaz akışı dolayısıyla Türkiye'ye minnettar olması gerektiğini söylemişti. Putin, "TürkAkım doğal gaz proje hattı, Rus doğal gazını Avrupa'ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. TürkAkımı, diğer yönlere doğal gaz sevk eden hatlardan farklı olarak düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Avrupa'ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor." açıklamalar yapmıştı. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden ilk 2 yılda Türkiye'ye 18 milyar metreküp, Avrupa'ya 16,8 milyar metreküp gaz akışı sağlandı. TANAP ve Avrupa'ya uzanan TAP üzerinden ise 2018'den bugüne kadar 30 milyar metreküpten fazla gaz taşındı.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal