Avrupa’da ortalık karışıyor: Mitroviça'da siren sesleri yükselmeye başladı

Kosova'nın kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça'da yükselen siren sesleri paniğe neden oldu. Peki savaş Avrupa'ya mı sıçrıyor? Olası Kosova-Sırbistan geriliminin ne gibi sonuçları olur?

01.08.2022-12:21 - (Son Güncelleme: 01.08.2022-15:01) Avrupa’da ortalık karışıyor: Mitroviça'da siren sesleri yükselmeye başladı

Savaş Avrupa'ya mı sıçrıyor? Rusya-Ukrayna savaşı sonrası gözler siren seslerinin yükseldiği Kosova-Sırbistan sınırına çevrildi. Gelişmeleri değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "Balkanlardaki bir çatışma diğer yerlerdeki hiçbir çatışmaya benzemez." ifadelerini kullandı.

Katıldığı canlı yayın programında Kosova-Sırbistan gerilimine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Ağar, Balkanlardaki bir çatışma diğer yerlerdeki hiçbir çatışmaya benzemez. Mesele nereden çıktı? Sırbistan, Ukrayna savaşı sonrası aldığı pozisyonda Rus askerlerini Sırbistan'da görmek istiyoruz dediler.

"Bütün mesele Sırplardan çıktı"

Sırbistan'da şöyle bir söz yazar 'Kosova, Sırbistan'ındır' diye. Kosova yeni almış olduğu kararla bundan sonra özellikle Kosova'daki Sırpların Sırbistan kimliğini kullanamayacağını ve araç plakalarını kullanamayacağı bir düzenleme çıkarmak istedi. Bütün mesele de bu işten rahatsız olan Kosova'daki Sırplardan çıktı.

"Balkanlardaki bir ısınma Avrupa'nın istikrarsızlaşmasına neden olur"

Sahadan gelen sıcak bilgiler bir şekilde Kosova askerleri yaralandı ve hastanelere götürülüyor. Büyük bir gerginlik var. Sırbistan, Rusya'nın Balkanlardaki asıl müttefiki. Ukrayna savaşının yan etkilerini nerede göreceğiz diye sorarken hep Balkanları düşündük. Balkanlardaki bir ısınma Avrupa'nın istikrarsızlaşmasına neden olur. Kontrol edilebilir mi? Bunu göreceğiz. Birleşmiş Milletler'e yapılan çağrılar var.

Kosova Polisi Müdür Yardımcısı Besim Hoti, yaptığı açıklamada, Kosovalı Sırpların araçlarla sınır geçişlerini kapattığını doğrulayarak, polis güçlerinin de Brnjak ve Jarinje sınır kapılarını kapattığını ifade etti.

Bu arada, Kosova polisi ayrıca, bazı yerlerde silah sesleri duyulduğunu belirterek, bunlardan bazılarının polis güçlerine yönelik olduğunu ancak kimsenin yaralanmadığını bildirdi. Ülke basını ise Arnavut kökenli vatandaşlara saldırıda bulunulduğu ve bu saldırılarda araçlarda hasar oluştuğu bilgisini paylaştı. Bu arada, Kosova hükümeti, kimlik kartları ve araç plakaları için yarından itibaren yeni yasanın yürürlüğe gireceğini belirtti. Kosova'da yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğun getirileceğinin bildirilmesi üzerine de Kosova'daki Sırplar bazı şehir yollarını kapattı. Sırbistan Savunma Bakanlığı ise Kosova'ya herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını ve sosyal medyada yaşanan dezenformasyona itibar edilmemesi gerektiğini belirtti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in bu gece açıklama yapması bekleniyor.

Telefon Diplomasisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz ile ayrı ayrı birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu mevkidaşlarına, Türkiye'nin Balkanların barış ve istikrarına daima önem verdiğini, bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin yararına olmadığını, sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve gerilimi azaltmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu iletti.

"Müdahaleye hazırız"

NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu. NATO'dan yapılan açıklamada, Kosova'nın kuzeyindeki güvenlik durumunun gergin olduğu belirtilerek, "KFOR, durumu yakından takip ediyor ve istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır." ifadesi kullanıldı. KFOR'un Kosova'daki tüm vatandaşların hareket özgürlüğü için çalıştığına işaret edilen açıklamada, "KFOR, sahada görünür ve güçlü bir duruş sergilemektedir. KFOR tüm muhataplarla iletişim halinde." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, KFOR'un Belgrad-Priştine Diyalog Sürecini desteklediği belirtilerek, "Diyaloğun devam etmesi önemli. Bu bölge barışı ve güvenliği için önemli. KFOR, Kosova'daki güven ve huzuru sağlamak için gereken her türlü önemi alacaktır." ifadesine yer verildi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal