Avrupa ülkeleri kış hazırlığı için rotayı Türkiye’ye çevirdi: İhracat rekoru kırılabilir

Rusya’nın Ukrayna savaşı sonrasında birçok Avrupa ülkesine uyguladığı ambargo, üretim alanlarında gerilemeye neden oldu. Birçok tedarikçi üretim açıklarını gidermek için Antalya ile görüşmeye başladı.

21.09.2022-16:03 - (Son Güncelleme: 21.09.2022-16:11) Avrupa ülkeleri kış hazırlığı için rotayı Türkiye’ye çevirdi: İhracat rekoru kırılabilir

Avrupa ülkelerinde yaşana kriz, Türkiye’de yaş sebze ve meyve ihracatında artışa neden oldu. Rusya’nın doğal gaz ambargosu sonrası örtü altı üretim alanlarındaki dikimlerde bu yıl yüzde 30-40'a varan düşüş yaşanmaya başladı. Üretim açığından kaynaklı ihtiyacı karşılamak isteyen ülkeler çareyi Türkiye’de buldu. 

Yaş-sebze ihracatı artıyor 

Avrupa’da bulunan birçok market, sebze ve meyve üretiminde yaşanan krizden dolayı mağdur durumda. Ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak isteyen üreticiler rotayı Türkiye'de kış döneminin üretim merkezi Antalya'ya çevirdi. Konuya dair önemli açıklamalarda bulunan ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüney Doğan, "Avrupa'da hem enerji hem de elektrikte girdi maaliyetlerinde artış var. Bu yüzden çiftçilerin üretimden çekildiği söyleniyor. Bu yüzden de Avrupa'daki tedarikçilerin Antalya'daki topraksız tarım yapılan büyük seralarla anlaşma yaptığı söylentisi var. Domates fiyatının 2 euro civarunda olduğu belirtiliyor ama bu bütün domatesi kapsayacak diye bir şey yok" şeklinde konuştu. 

Bu yıl ihracat rekoru kırılabilir

Dünya genelinde yaşanan üretim krizi sonrası Antalya'da önümüzdeki kış için yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tüm gıda ürünlerine yönelik ikili iş görüşmeleri yapılamaya başlandı. Bazı ülkelerle ise kontrat imzalandı. Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Tarım ve Ormanı Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye'nin yaş sebze-meyve ihracatında 30 milyar dolar hedefini aşacağını belirtmişti. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal