Avrupa Liderler Zirvesi Başladı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde 27 ülke lideri bir araya geldi.

17.07.2020-13:31 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-13:29) Avrupa Liderler Zirvesi Başladı

AB’ye ülke 27 ülkenin lideri, koronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerine karşı mücadele için yapılan kurtarma fonu ile daha sonraki bütçeyi ele almak için Brüksel'de toplandı.

Zirve başlamadan basın mensuplarına konuşan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, ‘Bugün zor müzakereler yapılacak. Siyasi cesaretle bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğuna inanıyorum’ sözlerini kullandı.

Michel, zirvenin yalnızca ‘para’ ile değil Avrupa ve Avrupa Birliğinin geleceğine ilişkin olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise ‘Önemli sonuçları olacak bir zirvenin başındayız. Eğer doğru biçimde davranırsak bu krizi daha güçlü biçimde atlatırız’ sözlerini kullandı.

Koronavirüs tehlikesinin sürdüğünü hatırlatan Komisyon Başkanı, ‘AB bütçesi ve kurtarma programı ile krizi aşıp birliğimizi modernize etme şansı yakalayabiliriz’ diye konuştu.

‘ÇOK ZORLU MÜZAKERELER’

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ‘çok zorlu müzakereler’ beklediğini kaydederek ‘Üye ülkeler arasında çok büyük farklılıklar bulunuyor. Bu kez bir sonuca varıp varamayacağımız konusunda öngörüde bulunamıyorum’ diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ‘Bir anlaşma sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız’ sözlerini kullandı.

Kurtarma fonu ve gelecekteki bütçe hususunda bir anlaşmaya varılacağını inandığını kaydeden Macron, anlaşmanın Avrupa'nın sosyal, ekonomik ve çevresel yapısını geliştireceğini dile getirdi.

‘YETERSİZ BİR ANLAŞMA AVRUPA'YI İLERLETEMEZ’

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, ‘İçerik hızdan daha önemlidir. Yetersiz bir anlaşma Avrupa'yı ilerletemez’ sözlerini kullandı.

Zirvede bir anlaşmaya varılması şansının yüzde 50'den daha az olduğunu kaydeden Rutte, liderleri veto tehdidi ile değil sözle ikna etmek için uğraşacağını kaydetti.

Rutte, Avrupa Birliği ülkelerinin kredi yerine hibe istemelerine olumlu yaklaşmadığını belirterek, ‘Hibe talep eden ülkelerin reformları uygulayacakları konusunda çok güçlü güvenceler vermeleri gerekiyor’ sözlerini kullandı.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ‘Bütçe ve hukukun üstünlüğü, bu tamamen farklı iki alan. Bu alanları birbirine bağlamak belirsizliğe neden olur. Bunu kabul edemeyiz’ diye konuştu.

‘BİR ANLAŞMA SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ’

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, ‘Bir anlaşma sağlamak zorundayız’ sözlerini kullandı.

Sanchez, Avrupa Birliği bütçesi ve toparlanma fonunun yalnızca ekonomilerin tekrar inşasına yardım edemeyeceğini, dijital dönüşüm ve iklim değişimi ile mücadeleye de katkısı olacağını kaydetti.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ‘Ülkeler arasında farklılıklar bulunuyor ama kararlılıkla bunun üstesinden gelebiliriz’ diye konuştu.

Conte, anlaşmanın yalnızca pandemiden çok zarar alan İtalyanlara değil tüm Avrupalılara yarar sağlayacağının altını çizdi.

MÜZAKERELER

Zirvede, pandeminin ekonomik yansımalarına karşı düzenlenen toplam 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1,1 trilyon avroluk Avrupa Birliği'nin 2021-2027 yılları arasındaki bütçesini belirleyecek ‘Çok Yıllı Mali Çerçeve’ taslağı liderler tarafından görüşülecek.

Liderler, kurtarma programının boyutunu, içindeki hibe ve kredilerin tutarını ve bunlar için uygulanacak şartları masaya yatıracak.

HİBE KARŞITLARI

Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde ‘Tutumlu 4'lü’ denilen Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya, bilhassa kurtarma programında bulunan hibelere sıcak yaklaşmıyor. Bu ülkeler, ihtiyacı olan birlik ülkelerine ‘şartlı’ şekilde kredi sağlanmasını ve bunların daha sonra geri verilmesini talep ediyor.

Macaristan ve Polonya, Avrupa Birliği fonlarının hukukun üstünlüğü koşuluna bağlanmasına sıcak değil.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal