Avrupa enerji krizinde yeni sorun: Sevkiyat için birkaç yıla ihtiyaç var

Rusya Ukrayna savaşının Avrupa’ya yaşattığı en büyük sorun olarak görülen enerji krizinde yeni bir gelişme daha yaşandı. Avrupa’ya doğal gaz tedariki sağlayacağını açıklayan İsrail’den kötü bir haber geldi. İsrail Enerji Bakanlığı, doğal gaz sevkiyatının artması için birkaç yıla ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ayrıntılar haberimizde...

12.11.2022-10:32 - (Son Güncelleme: 12.11.2022-15:30)

Ukrayna’ya karşı savaş başlatan Rusya, bunun bedelini yaptırımlarla ödemişti. Fakat Avrupa’ya doğal gaz akışını sağlayan Rusya, bu kozunu kullanarak enerji akışını kesti ve Avrupa’yı büyük bir enerji krizi ile karşı karşıya bıraktı. Birçok Avrupa ülkesinde doğal gaz ve elektrik fiyatlarında yüzde 500’lik bir artış görülürken, Avrupa’ya doğal gaz tedariki sağlayacağını açıklayan İsrail’den kötü bir haber geldi. İsrail Enerji Bakanlığı, doğal gaz sevkiyatının artması için birkaç yıla ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

İsrail’den Avrupa’ya kötü haber

Aksam.com.tr'nin Reuters'tan aktardığı habere göre, İsrail Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkelerinin Avrupa'ya olan doğal gaz arzını önemli ölçüde artırabilmesi için birkaç yıla ihtiyacı olduğunu vurgulandı.

İsrail ve Mısır, Rusya'dan uzaklaşmaya çalışan bloğa daha fazla doğal gaz sevk etmek için Haziran ayında AB ile bir mutabakat anlaşması imzalamıştı. Bu çerçeve kapsamında sevkiyatın ne zaman olacağı sorusuna İsrailli bir yetkili, bunun zaman alacak bir işlem olduğunu vurguladı.

İsrail Avrupa Enerji Krizi

Kısa vadede bir miktar artışın olacağını belirten yetkili büyük rakamların daha sonra konuşulmaya başlayacağını söyledi.

İsrail, son on yılda bir dizi açık deniz gazı keşfinin ardından bir enerji ihracatçısı haline geldi. Komşuları Mısır ve Ürdün'e sattığı miktarı artırıyor. Sıvılaştırılarak daha uzak pazarlara LNG olarak satılabileceği Mısır'a daha fazla nakliye seçeneği üzerinde çalışıyor.

Yetkili, İsrail'in gaz üretimini üç ila dört yıl içinde keskin bir şekilde artırmayı, muhtemelen iki katına çıkarmayı beklediğini ve bunun da ihracat için yurtiçi ihtiyaçlarının üzerinde ve ötesinde önemli hacimler sağlayacağını söyledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal