Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) Nedir?

Halk arasında Ateşli Havale olarak bilinen (Febril Konvülsiyon) ateşin ani olarak yükselmesi ile olduğunda bilinç kaybı, katılaşma ve istem dışı kasılmalara ve hareketsiz kalmaya neden olabilir. Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) hakkındaki bilgileri haberimizde bulabilirsiniz...

19.06.2020-14:16 - (Son Güncelleme: 19.06.2020-13:28) Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) Nedir?

Ateşli Havale (Febril Konvülsiyon) çok korkulan bir durum olurken, bu durum çocukların geleceğini etkileyebiliyor. Ateşli havale genel olarak 3 ay ila 6 yaş arasındaki çocukların yüzde 5'inde görülür. Bu durum görüldükten sonra bir daha görülmez.

ATEŞLİ HAVALE ÇOCUKLARDA HANGİ EKİLERE NEDEN OLUR?

Havale geçiren çocuklarda bilinç kaybı, kol ve bacak kasılmaları görülür. Birkaç saniye sornasında ise kol ve bacaklarla birlikte yüzde ritmik kasılmalar olmaya başlar. Belirtiler bir süre sonra kaybolurken, havale geçiren çocuk yarım saatlik bir uykuya dalabilir. 

HAVALE GEÇİREN ÇOCUKLARIN BEYNİNDE HASAR OLUŞUR MU?

Halk arasında yüksek ateşten sonra çocukların beyninde mutlaka hasar oluşacağı inancı hakimken, artık bunun doğru olmadığı anlaşıldı. Havaleye neden olan hastalığın bulunup tedavi edilmesinin önemli olduğu uzmanlar tarafından aktarıldı. Yüksek ateşe sebebiyet veren hastalığın tedavi edilmemesinin beyinde hasara yol açabileceği belirtildi. Ateşli havalenin çoğu kez kısa sürmesi, beyin hasarına ve gelişim geriliğine yol açmaz.

Ateşli Havale (FEBRİL KONVÜLSİYON) Nedir

ATEŞLİ HAVALE SONRASI BEYİN FİLMİ ÇEKİLMELİ Mİ?

Uzman isimlerin görüşüne göre, basit ateşli nöbetlerde EEG, beyin tomografisi ya da EMAR (MR) çekilmesine gerek yoktur.

ATEŞLİ HAVALE TEKRARLAR MI?

Ateşli havale geçiren çocukta yüzde 25-50 oranında tekrarlama riski var. Uzmanların açıklamalarına göre ailede nöbet geçiren bir kişi var ise nöbet yüzde 50 tekrarlayabilir. Öte yandan küçük yaşta başlayan nöbetlerde de tekrar riski yüksek olarak değerlendiriliyor.

Nöbetlerin tekrarının yüzde 50'si ise ilk 6 ay içinde gerçekleşir. Nöbet ne kadar çok tekrarlarsa, tekrarlama riski de o doğrultuda artış gösterir.

HAVALE GEÇİREN ÇOCUĞA İLAÇ VERİLMELİ Mİ?

Havalenin tekrarlanması, uzun süreli olması, kasılmaların vücutta tek tarafta olması, havale sonrası kas güçsüzlüğü veya felç olduysa ve ailede de havale geçiren biri varsa ayrıntılı olarak tetkik yapılmalı. Tektiklerin sonunda koruyucu tedaviye geçilebilir. 

Öte yandan kompleks ateşli havale geçiren çocuklara uzun bir süre (2) yıl havale önleyici ilaç tedavisi uygulanabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal