Aşure Günü ne zaman 2023? Aşure Günü oruç tutulur mu, faziletleri neler?

Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen Aşure Günü’nün ne zaman başlayacağı ve anlamının ne olduğu araştırılıyor. Peki Aşure Günü ne zaman 2023? Aşure Günü oruç tutulur mu, faziletleri neler? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

10.07.2023-16:55 - (Son Güncelleme: 10.07.2023-16:55)

İslam dininin kullandığı Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı içerisinde gerçekleşen Aşure Günü ile ilgili araştırmalar deva mediyor. Milyonlarca müslümanın önem verdiği Aşure Günü’nün ne zaman gerçekleştiği ve bugünün ne anlam ifade ettiği ile ilgili bilgiler edinmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Aşure Günü ne zaman 2023? Aşure Günü oruç tutulur mu, faziletleri neler?

Aşure Günü ne zaman 2023?

İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

Aşure Günü oruç tutulur mu?

"Muharrem" hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.

Aşure Günü

Aşure malzemeleri neler, nasıl hazırlanır?

Aşure Günü’nde hazırlanan aşurenin malzemeleri ve tarifi şu şekilde:

Malzemeler

• 500 gram buğday

• 1 su bardağı kuru fasulye

• 1/2 su bardağı nohut

• 1 çay bardağı kuru üzüm

• 10 adet kuru kayısı

• 10 adet kuru incir

• 1 paket vanilya

• 1/2 su bardağı fındık

• 1 adet orta boy elma

• 4 adet karanfil

• 1,5 su bardağı toz şeker

• 5 su bardağı sıcak su

• 1 su bardağı süt

• 1 adet nar

• 1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

• 1 yemek kaşığı tarçın

Aşure Tarifi

Tarif

İlk olarak nohut ve fasulye ayrı ayrı haşlanır.

Buğdayı yıkayıp tencereye alın, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyu süzün.

Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatın. (Akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterlidir.

Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın.

Ardından doğradığınız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bekletin.

Arada gerektikçe sıcak su ekleyin. Suyu azalan buğdaylarınıza biraz daha sıcak su ekleyin.

Yaklaşık 50 dk kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük halde doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyin ve 15 dk kaynatın.

Küçük bir cezve içerisinde karanfil alın ve suyu da ekleyerek 10 dk kadar kaynamaya bırakın.

Bu sırada suyu azalan buğdayların üzerine tekrar sıcak su ilave edin.

Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyin ve 15-20 dk kaynatın.

Hazırladığınız aşureyi cam kaselere bölüştürün. Bu ölçüler ile 15 kase kadar aşure elde edilir.

Aşure kaselerde soğumak üzereyken üzerine fındık, fıstık, ceviz, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar tanesiyle süsleyebilirsiniz.

Aşurenin püf noktası kısık ateşte ağır ağır pişmesidir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal