Aşure Ayı Ne Zaman?

Müslümanlar için önemli aylardan biri olan Aşure ayı araştırılmaya başlandı. 2022 yılı Aşure ayı ne zamana denk geliyor? Aşure ayı ne zaman?

13.02.2021-12:49 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-16:24)

Aşure günü, Muharrem ayı içerisinde kutlanan bir gündür. Aşure günü, Muharrem ayının 10. gününe denk gelmektedir. Arapça'da Aşara kelimesinde denk gelen ve anlamı on olan Aşure günü, 2022 yılında ne zaman kutlanacak? 2022 yılı Muharrem ayı başlangıç günü ne zaman?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2022?

Her yıl geleneksel olarak kutlanmakta olan Aşure Günü bu yıl 2022'de Aşure Günü, 8 Ağustos 2022 tarihine denk geliyor. Aşure günü Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. gününde başlamaktadır. Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.

NE ANLAMA GELİYOR? 

Aşure, Arapça’dan on anlamına gelen 'aşara’ kelimesinden gelmektedir. Sami dilleri arasında ortak kelime olduğu düşünülen Aşure günü, Musevilik’te Büyük Keferat Günü için kullanılır. Hz. Hüseyin ile birlikte olan 72 kişi Muharrem ayının 10. Gününde Yezid’in Ordusu tarafından katledilmiş ve başka gelişmeler de yaşanmıştır. Bu gelişmeleri sıralarsak şu şekilde oalcaktır; Hz. Adem’in işlediği günah sonrası tevbesinin onaylanması, İdris’in diri olarak göğe yükselmesi, Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçerek İsrailoğulları’nı firavundan kurtarması.


Bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanması dolayısıyla dini gelenekte bugüne büyük önem verilmiştir. Müslümanlar bugünü özellikle nafile oruç tutarak ifa ediyor.

Çok uzun sürelerdir yaşanıp gelen en sağlıklı geleneklerin başında yer bulan aşure, Muharrem ayının 10. günü yapılmaya başlanır. Toplumumuzda bereketi simgeleyen hem sağlıklı hem de leziz aşure tarifini bu haberimizden okuyabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal