Astigmat Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Dünyaya açılan penceremiz olan gözlerimizin sağlığı, her şeyden önemlidir. Sıklıkla karşılaştığımız ve gözlerin bulanık görmesine neden olan astigmat nedir, astigmatın belirtileri nelerdir? Astigmatın tedavisi var mı?

16.04.2018-05:10 - (Son Güncelleme: 20.11.2021-18:42) Astigmat Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Gözlerimizin sağlığı, günlük hayatımızı kolaylıkla idame ettirebilmemiz için hayati önem taşıyor. Gözlerimizde meydana gelen bozukluklar bizi korkutabilir, endişelenmemize neden olabilir. Göz hastalıklarından biri olan astigmat nedir, belirtileri neler? Astigmatın tedavisi var mı?

ASTİGMAT NEDİR?

Astigmat nedir? Gözün saydam tabakası olan korneanın çaplarının birbirine eşit olmaması durumuna astigmat denir. Kornea ışığı kırar ve göz retinasında iki farklı görüntü meydana gelir.

ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astigmat bağlı olduğu ışık kırılmaları ve ışık dağılmaları nedeniyle en çok gece araba kullanırken zorlar. Astigmatların en bilindik özelliği, uzaktaki nesneleri neredeyse hiç göremeyecek şekilde bulanık ve dalgalı görmeleridir. Astigmatı çok ilerlemiş insanlar bu neredeyse görememe durumu yüzünden göz ve baş ağrısından duramazlar. Astigmatın belirtileri şunlardır:

- Bulanık Görme

- Gölgeli Görme

- Çift Görme

- Baş ve göz ağrısı

-Kitap okuma ve film izleme gibi odaklanma gerektiren etkinlikler sonrası gözde yorgunluk ve baş ağırsı

- Net görmek için göz kısma, fazla çaba sarf etme ve yorgunluk

- Gece araç kullanmada zorlanma

Çocuklarda astigmatın varlığı, çocuğun göz bozukluğunu idrak edemeyeceği için zordur. Bu yüzden çocuk, rutin şekilde göz muayenesine götürülmelidir. 


ASTİGMAT TEDAVİSİ NEDİR? 

Astigmatın tedavisi var mı? Astigmatın tedavisi, uzman bir göz doktoru tarafından hasta muayene edildikten sonra yapılır. Astigmatın seyrettiği durum neticesinde, astigmatın büyüklüğüne bakılır. Ona göre doktor tarafından gözlük, ortokeratoloji, kontakt lens, lazer uygulaması önerilir.

Bazı bireyler lenslerle sağladığı iyi görüşü gözlüklerle elde edemez. Kontakt lensler daha net ve daha geniş bir görüş sağlar. 

Lens dışında bireylerin görüşünü düzeltmek için gözlük verilir. Kullanılan lensler, özel bir silindirik lens içerir. Her mesafeden net görüş sağlamak için tek merkezli, tek görüşlü bir lens önerilir. 

Ortokeratoloji tedavisi, korneayı yeniden şekillendirmek için bir dizi sert kontakt lens kullanımıyla olur. Bu tedavide hastalar, geceleri olmak üzere her gün kontakt lens takmalıdır. Bu tedavi hastaların görüşünü kalıcı şekilde düzeltmez. Gözlük takma bırakıldığında görüş eski bulanıklığına geri döner.

Lazer ameliyatı Astigmatı düzeltmek için en kalıcı yoldur. Korneanın LASIK veya PRK adı verilen yöntemler yoluyla yeniden şekillendirilmesiyle düzeltilir. İki yol da kalıcı tedavi önerir.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal