Asteğmen nedir, görevleri nelerdir? Asteğmen çalışma şartları ve koşulları

Askerlikte karşılaştığımız rütbelerin birçoğunun anlamını bilmemekteyiz. Bunlardan biri de asteğmenliktir. Peki, asteğmen nedir, nasıl olunuyor? Asteğmen olmanın şartları nelerdir? İşte detaylar...

27.06.2022-09:38 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-09:38) Asteğmen nedir, görevleri nelerdir? Asteğmen çalışma şartları ve koşulları

Asteğmenlik, astsubay kıdemli başçavuşla teğmen arasındaki rütbe olarak tanımlanır. Asteğmenler askerlikleri bittiğinde yedeğe geçerler ve seferberlik durumu olduğu zaman rütbelerine uygun şekilde yeniden subay olurlar. Asteğmenler askeri birliklerde;

- Takım komutanı

- Batarya subayı

- Atış destek timi subayı görevlerini yürütürler.

Asteğmenlerin rütbesinde bir çizgi bulunurken, bir üst rütbe teğmenlerde bir yıldız vardır.

Asteğmenlik şartları neler?

Asteğmenlerde aranan şartlar şunlardır:

- Minimum 3.00 ve üstü not ortalamasına sahip olunmalı

- Minimum yüksekokul mezunu olunmalı

- Başvuru yapılmalı

- Çekilen kurada asteğmen olarak seçilmek

Nasıl asteğmen olunuyor?

Askerlik görevinizi yerine getirmek için askerlik şubesine gittiğinizde asteğmen olmak istediğinizi belirtmelisiniz. Oradaki görevlilerden alacağınız formu doldurun ve formda yedek subay olmayı istediğinizi belirten kutucuğu işaretleyin. Başvurunuz böylelikle hazır olacak.

Başvuru işlemleri sonrasında TSK, ihtiyaç olduğu anda başvuruda bulunan adaylar arasından seçim yapar. Kura sonrasında seçilenler arasında yer alırsanız asteğmenlik görevinizi yaparsınız.

 asteğmen nedir

Asteğmen askerde kalabiliyor mu?

Asteğmenlerin askerde kalması imkansızdır. Çünkü bu askerler görevleri sona erince terhis edilirler. Fakat askerde kalmak isteyenler teğmen göreviyle kalabilirler. Bunun için de başvuruda bulunmak ve başvurunun kabul edilmesi gerekiyor.

Asteğmen operasyona katılıyor mu?

Asteğmenlerin görevi takım komutanlığıdır. Fakat kimi doğu illerinde ihtiyaç doğrultusunda asteğmenlerin de göreve gittiği görülmüştür.

 Asteğmenlerin çalışma şart ve koşulları

Asteğmenler, eğitimleri bitince 9-11 aylık bir sürede görev yaparlar. Görev süreçlerinde nöbetleri dışında 8-5 çalışmaktadırlar.

Asteğmenler yıllık 15 gün mazeret 26 gün de normal izin hakkına sahiptir. Ayrıca asteğmenlere lojman hakkı da tanınmıştır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal