Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda onaylandı.
Bu teklifle, suç açısından amir-maiyet ya da üst-ast münasebetinin hangi durumlarda göz önünde bulundurulamayacağı düzenleniyor. Bu teklife göre, asker şahıslardan akrabaları ve üçüncü derece dahil yakınlarının ya da evlatlık bağı olan kişilerin birbirlerine karşı gerçekleştirdikleri suçlar açısından amir-maiyet ile üst-ast münasebeti göz önünde bulundurulmayacak. Şahsın suçu işlediği anda görülmesi, suçüstü bir eylem sebebiyle; takip edilen şahsın kaçma kuşkusunun olması ya da hemen kimliğini tespit etme imkanının olmaması benzeri hallerde amiri, karakol, üstü, nöbetçi asker şahsı yakalama yetkisi elinde olmuş oluyor. Yakalanan şahıs ve hadiseyle ilgili cumhuriyet savcısına hemen durumu bildirerek talimatı yönünde işlem yapılabilecek.
Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, askeri kabahatlerle alakalı, subay ile astsubayların zanlı olarak ifadesini cumhuriyet savcısı aracılığıyla alınacak. Askeri yetkililer, cumhuriyet savcısının duruma el atmasına kadar kanıtların kaybolmasının önüne geçecek önlemleri alacak. Türkiye sınırları ötesinde işlenen suçlarla ilgili cumhuriyet savcısı, adli emniyet güçleri aracılığıyla yapılacak işlemlerin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yurt dışında vazifelendirilen hukuk sınıfı subaylar aracılığıyla yapılmasını talep edebilecek.
Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ile Milli Savunma Üniversitesi dışında, asker şahıslarla ilgili soruşturma izni, Milli Savunma Bakanı (MSB) aracılığıyla verilecek. General ile amiraller ile ilgili soruşturma izni resen Milli Savunma Bakanı aracılığıyla verilecek.
Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ile ilgili askeri kabahatler sebebiyle soruşturma yapılması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iznine bağlı olacak.