Aşık Olan Osmanlı Padişahları

Osmanlı Devleti savaşlarıyla bilindiği kadar aşklarıyla ve sultanlarıyla da bilinen bir devletti. Osmanlı padişahlarından büyük aşklar yaşayan padişahlar vardır. Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan aşkı gibi. Bazı Osmanlı Padişahları aşklarını dışa çok yansıtmadan ama kalemle kağıda döke döke yaşamıştı.

23.07.2020-13:57 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-13:53) Aşık Olan Osmanlı Padişahları

Osmanlı'da aşk yaşayan pek çok padişah vardır. Ancak tarihte yaptığı işler ve başarılar kadar aşklarıyla da anılan padişahlar vardır. Bunlardan bir tanesi Kanunu Sultan Süleyman’dır. Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan’a o kadar aşıkmış ki şiirlerine dökülen kelimeler aşkının büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Hürrem Sultan’ın büyük aşkı da Kanuni Sultan Süleyman seferdeyken yazdığı mektuplardan ne kadar büyük bir aşk yaşadığı belli oluyor. Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan’ın aşkında yazdığı şiirlerle ve yaptığı sanatsal işlerle çok güzel eserler bırakmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Hürrem’e olan aşkından cariyelere kıyılmayan nikahı kıymıştır. Hürrem Sultanı nikahlı eşi yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan’a olan aşkından da sözlerine önem verir ve her konuda fikrini alırmış. Tarih kitaplarında bu iki aşık insan için pek çok şey yazar. Genellikle kitaplarda geçen en hakiki şey aşklarıdır. Bir diğer aşık Osmanlı Padişah’ı Yavuz Sultan Selim’dir. Hafsa Sultan’a yazdığı güzel ve etkileyici şiirlerle aşkının tutkusu ve büyüklüğü görülüyor. Yavuz Sultan Selim’in sefere gittiği zaman yazdığı mektup şiirler Hafsa Sultan’a olan aşkının belgeleri niteliğindedir. Yavuz Sultan Selim ve Hafsa Sultan’ın aşkı da pek çok yerde geçer ve anlatılır.

Osmanlıda Aşk Yaşayan Padişahlar

Osmanlı'da aşk yaşayan padişahlar çok fazladır. Hepsini bilmek pek mümkün değildir. Bazı padişahlar Kanuni Sultan Süleyman gibi şiirlere ve mektuplara kadar taşıyarak yazarak bıraktıysa aşkını kimi padişahlarda içlerinde yaşamışlardır. Bu yüzden hepsini bilmemiz güçtür. Ancak bazı aşklar vardır ki Osmanlıda çok iyi bilinir. I.Murad’ın Hatice Hüma ve Mara Sultanla yaşadığı aşklar oldukça büyük ve adından söz ettiren aşklarmış. I. Murad aşkı iki kere tadan padişahlardandır. İkisine de olan aşkı büyük ve görkemli aşkmış. Bir diğer aşkları konuşulan ve kitaplara taşınan aşıklar II. Selim ve Nurbanu Sultan’dır. Nurbanu Sultan güzelliğiyle büyüleyici bir sultanmış. II. Selim Nurbanu Sultan’ın güzelliğinden etkilenmiş olacak ki ona büyük ve güzel bir aşk beslemiş. I.Ahmed’in Kösem Sultanla olan aşkı da bugünlere kadar taşınan ve konuşulan aşklar arasındadır. Sultan İbtahim’in Telli Haseki Hümaşah’la ve IV. Mehmed’in Gülnuş Sultan’la yaşadıkları aşklar Osmanlı döneminde yaşanan güzel aşklara örnektir.

Osmanlı Padişahlarının Yazdığı Aşk Şiirleri ve Mektuplar

Osmanlı Padişahları başarılarıyla bilindikleri gibi yaşadığı aşklarıyla da çok fazla kitaba ve filme konu olmuşlardır. Aşık padişahların ve sultanlarının seferlere çıktığı zaman ki birbirlerine yazdıkları mektuplar ve şiirler bugünlere kadar taşınmıştır. Bazı kaynaklarda ve tarih kitaplarında bu şiirler ve mektuplar bulunur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal