Asgari ücretli çalışanlar sosyal yardımlardan faydalanabilir mi, sosyal yardım alabilir mi?

Asgari ücretle çalışan vatandaşlar yardım alıp alamadıklarını merak ediyor. Peki asgari ücretli sosyal yardım alabilir mi? Sosyal yardımlaşma vakfı yardım alma şartları nelerdir? Sosyal yardımlaşma hangi yardımları yapar? İşte detaylar...

23.04.2022-17:44 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-17:44) Asgari ücretli çalışanlar sosyal yardımlardan faydalanabilir mi, sosyal yardım alabilir mi?

İhtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçları Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından karşılanmaktadır. Kişilerin bu yardımlardan faydalanabilmeleri için belli şartları karşılaması gerekiyor. Başvuru yapa herkes yardımdan faydalanamamaktadır. Sosyal yardımlaşma vakıfları üzerinden yardım başvurusu yapmak isteyenlerin kimlik kartları ile gitmeleri yeterlidir. Kişilere başvuru yapılırken gelir testi yapılmaktadır. Burada kişilerin gelir dengesi incelenerek yardıma ihtiyaçları olup olmadığına karar verilir. Hesaplanan gelirler muhtaçlık sınırının altında kalıyorsa başvuru yapanlar yardımdan faydalanabilir. İşte detaylar...

İhtiyaç sahibi olan vatandaşlar ilgili kurumların yaptığı yardımlara başvuru yapmak isiyorlar. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları hanelerinde bulundurdukları gelir ile ihtiyaç sahiplerine yardım yapmaya devam ediyor. Lakin yardım yapılacak kişilerde özel şartlar aranıyor. Bu şartlardan en önemlisi ise kişi başına düşen aylık gelirin 1.400 TL altında olması şartıdır. Bir evin içindeki tüm toplam gelirin 1.400 TL altında olması gerekiyor. Dolayısıyla asgari ücret ile çalışanların bu yardımlardan faydalanmaları pek mümkün görünmüyor. Yardıma başvurmak isteyen vatandaşlar başvurularını internet üzerinden kolaylıkla yapabildikleri gibi bunun yanı sıra kimlik kartları ile ilgili kuruma giderek de yardım başvurusu yapabilirler.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardım alma şartları nelerdir?

İhtiyaç sahibi vatandaşlar Sosyal Yardımlaşma Vakfından yardım alabilmek için T.C kimlik kartları ile ilgili yerlere gidebilirler. Başvuruları hanedeki bütün bireylerin yapmasına gerek yoktur. Aynı soyadı taşıyan ve aynı evde yaşayan kişiler arasında bir kişinin başvuru yapması yeterlidir. Eğer birden fazla kişi başvurursa diğer başvurular iptal edilir. Başvuru yapanların geliri muhtaçlık geliri yani 1400 TL'den az olmalıdır. Örnek ile açıklar isek 4 kişilik bir ailenin toplam geliri 4250 TL olarak hesaplarsak 4250 / 4 = 1062 TL dir. 1400 TL'nin altında olduğundan yardım alabilirsiniz.

Başvuru yapan herkese yardımın çıkacağı net değildir. Her sosyal yardımlaşma vakfının belli bir bütçesi vardır. Başvurular bir ay boyunca toplanır ve daha sonra incelenerek sıraya konulmaktadır. Tüm dosyaları Kaymakamlıklar veya Valilikler bünyesinde buluna Sosyal yardımlaşma vakıfları İnceleme Görevlileri inceler ve Mütevelli heyetine dosyaları sunar. Mütevelli Heyeti Kaymakam veya Vali Başkanlığında toplanır ve başvurular değerlenir. Yaş ve aciliyet gibi belirli sebepler göz önüne alınarak kimlerin ne kadar yardım alması gerektiği değerlendirilir ve belirlenir.

asgari ücretli yardım alabilir mi

Asgari ücret ile çalışanlar yardım alabilir mi?

Kişilerin sosyal yardımları alabilmesi için yukarıda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Yani kişinin aylık geliri 1400 TL altında olmalıdır. Aylık gelir bu tutarın üzerinde ise kişiler yardımdan faydalanamaz. Ayrıca evde yaşayan herkesin gelirleri hesaplanacağı için ev halkının maaşları toplandığı takdirde yüksek çıkabilir. Bu da başvurunun olumsuz sonuçlanmasına neden olur.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardım başvurusu sonucu nasıl öğrenilir?

Yardıma başvuracak kişilerden kişisel bilgilerin yanı sıra cep telefon numaraları da alınmaktadır. Yardım başvurularının sonucu herkese SMS olarak bildirilmektedir. Bunun yanı sıra başvuru yaptığınız kurumu arayıp bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Yardımlaşma Vakfı yardım başvurusu reddedilince ne olur?

Kişilerin sosyal yardım başvuruları birçok nedenden dolayı reddedilebilir. Bu nedenlerden ilki kişi başına düşen gelirin 1400 TL'den yüksel olması olabilir. Diğer neden ise Mütevelli Heyeti yardım başvurunuzu uygun görmemiş olabilir. Uygun görmemesinin nedeni vakfın maddi gücünün yeterli olmaması, aciliyeti olan kişilere hak verilmesi ve başvuruların fazla olması olabilir. Bir diğer neden ise geliriniz ne kadar az olsa da ev, araba, arsa gibi mallarınızın olması olabilir.

Sosyal Yardımlaşma Vakıflarından hangi yardımlar alınabilir?

- Gelir tespiti, gebelik yardımı, engelli yardımı,

- Doğum yardımı, elektrik parası yardımı, kırtasiye desteği, eğitim desteği,

- Dar gelirliye toki yardımı, askere gidene yardım desteği, yetim öksüz desteği,

- Gıda Yiyecek Yardımı, barınma yardımı, yakacak yardımı.

İnternet üzerinden başvuru nasıl yapılır?

Eğer ki başvuruları internet üzerinden yapmak istiyorsanız e-devlet sistemi üzerinde hesabınız olmalıdır. Hesaba şifre ve T.C. kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Sosyal Yardım" yazarak ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sayfasına girmelisiniz. Orada bulunan "Yeni Başvuru" sekmesinden başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal