Asgari ücret ikinci toplantısı başladı: Konuşulan rakam belli oldu

Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan ara zammın oranını belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı devam ediyor. Toplantıda ön plana çıkan asgari ücret rakamı da belli oldu. İşte detaylar...

19.06.2023-11:33 - (Son Güncelleme: 19.06.2023-17:19)

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, kalan tüm çalışanları ise dolaylı yoldan etkileyecek olan asgari ücret ara zam görüşmelerinin ikinci toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde saat 10.00 itibariyle başladı. Toplantıda bir araya Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda ortaya çıkan rakam da belli oldu. 

Bayram öncesi tamamlanacak

Akşam’a göre; Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ise komisyon toplantısı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunmuş ve komisyon çalışmasının Kurban Bayramı tatili sürecine girilmeden hızlıca tamamlanmasını arzu ettiklerini söylemişti.

Akkol'un ikinci mesajı ise asgari ücretin dolara endeksli değil TL üzerinden belirlenmesi gerektiği olmuştu.

Asgari Ücret İkinci Toplantı

TİSK Başkanı Akkol, "Biz Türkiye Cumhuriyeti devletindeyiz. Başka para birimiyle asgari ücret veya başka ücretler belirlenmiyor. Komisyon her şeyi, kurları da enflasyonu da alım gücünü de istihdamı da işveren üzerindeki yükü, ihracat üzerinde belirli noktalardaki baskı gibi 100'den fazla parametreyi dikkate alıyor" açıklamasında bulunmuştu.

Konuşulan rakam belli oldu

İşçi kesimini temsilen Türk-İş'in masaya yeni ücret için 11 bin TL'nin üstü bir rakamı taşıyacağı ifade ediliyor. İşveren kesimi ise brüt asgari ücrette hükümet teşviklerinin artırılması beklentisi hakim. Bu kapsamda işveren kesimin 11 bin TL üzerinde rakamlarda sigorta prim yükünün hafifletilmesi ve devlet vergi desteklerinin artırılması üzerinde duruluyor. Tutarın Türkiye Yüzyılı'nın ilk ücreti olması özelliğini taşıyacağı için uzlaşma ile 3'lü imzanın atılmasının arzu edildiği belirtilirken, aralık ayına kadar maaşları enflasyona karşı koruyacak bir rakam olması isteniyor. 

Asgari ücretin bugünkü toplantısında zam oranının konuşulması ve bir sonuca varılması planlanıyor. Rakam konusunda anlaşma sağlanmaması durumunda ise görüşmeler 3'üncü toplantıya sarkacak.

Toplantı sonrası açıklama geldi

Asgari Ücret Komisyon toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Rakamın henüz netleşmediği, Temmuz ayı içerisinde ara zammnın belli olacağı ifade edilirken, enflasyon dikkate alınarak bir karar verileceğide belirtildi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal