Asgari ücret için kritik tarih belli oldu: Ara zam için 500 dolar hedefi

Asgari ücret için kritik tarih belli oldu: Ara zam için 500 dolar hedefi Asgari ücrette ara görüşmeleri Salı günü başlayacak. İşçi temsilcileri en az yüzde 25’lik bir artışı hedeflerken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da çalışanları enflasyona ezdirmeyecekleri mesajını verdi. İşte detaylar...

11.06.2023-10:01 - (Son Güncelleme: 11.06.2023-16:01)

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret ara zam görüşmeleri için artık iki gün kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmeleri neticesinde yapılacak zam oranı belli olacak. Türk-İş heyetinin, yüzde 25’in altında bir zam teklifine sıcak bakmaması, bunun üzerinde bir artışı zorlaması bekleniyor. Asgari ücrette “500 dolar” hedefinin tutturulması için ise geçen yılki ara zammın 7 puan üzerinde bir artışa ihtiyaç duyuluyor.

İşçilere refah payı gelsin talebi

Komisyon toplantısında enflasyon verileri ve son günlerde döviz kurlarında yaşanan artış da gündeme gelecek. İşçi temsilcilerinin, mayıs ayında doğal gazdaki “sıfır fiyat” ayarlamasıyla düşen enflasyon oranlarının üzerine refah payı talebini masaya getirmesi bekleniyor.

Asgari Ücret Ara Zam

500 dolar hedefi

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete temmuz zammı için yaptığı “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” açıklaması, ücretlere eklenmesi beklenen refah yapı ile birlikte 12 bin lira seviyesine işaret ederken, işçi temsilcilerinin gündemi ise enflasyon ve döviz fiyatlarının alım gücüne etkisi olacak. 

Bu yılın başında Türk-İş’in “kırmızı çizgi” olarak dile getirdiği 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 TL’ye ulaşırken, bir başka kriter sayılan bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13 bin 440 TL olarak açıklandı. Kendi verileri ışığında Türk-İş heyetinin, yüzde 25’in altında bir zam teklifine sıcak bakmaması, bunun üzerinde bir artışı zorlaması bekleniyor.

Asgari Ücret Ara Zam1

İşverenler ne diyor?

Asgari ücrette işverenlerin talebi ise istihdamın sürdürülebilmesi için asgari ücretin son dönemde düşme eğilimine giren enflasyon oranlarına göre belirlenmesi, işveren prim desteğinin ise artırılarak devam etmesi. İşverenler, asgari ücret için dolar kuru üzerinden yapılan hesaplamalara da karşı çıkıyor.

Hangi oran ne kadar zam anlamına geliyor?

Hükümetin asgari ücreti teklifi henüz netleşmedi. Yüzde 20 zam için net asgari ücret 10 bin 208 TL, brüt asgari ücret 12 bin 10 TL, işveren maliyeti 14 bin 111 TL olacak. 

Yüzde 25 zam için net ücret 10 bin 634 TL, brüt 12 bin 510 TL; yüzde 30 zam olasılığında net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt 13 bin 10 TL TL olacak. 

Yüzde 40 zam ihtimalinde de net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti 16 bin 463 TL olarak hesaplanacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal