Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlıyor 2023? Asgari ücret toplantısı hangi tarihte yapılacak?

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret görüşmeleri için zaman daraldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantı tarihini öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul ederek araştırma yapıyor. Peki Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlıyor 2023? Asgari ücret toplantısı hangi tarihte yapılacak? İşte detaylar…

30.11.2023-16:40 - (Son Güncelleme: 30.11.2023-16:40)

Yeni yılın ilk ayından itibaren hesaplara yatırılacak olan asgari ücret zammı öncesinde kritik bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ‘’Taraflar arasında maksimum faydayı gözeteceğiz." ifadelerini kullandı. Bu gelişme sonrası 2024 asgari ücret toplantısı, asgari ücret görüşmeleri gibi terimler internet üzerinden yoğun şekilde sorgulanıyor. Peki Asgari ücret görüşmeleri Ne Zaman başlıyor 2023? Asgari ücret toplantısı hangi tarihte yapılacak?

Asgari ücret maratonu başlıyor

Milyonlarca çalışanın yeni yılda alacağı asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri öncesinde hükümetten kritik bir açıklama geldi. Asgari ücret konusunda açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ’’Taraflar arasındaki maksimum faydayı gözeterek verimli bir görüşme gerçekleştireceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlıyor 2023?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık 2023 Cuma günü toplanacak. Görüşmeler boyunca 3 toplantının yapılması ve yeni asgari ücretin Aralık ayının son haftası belli olması bekleniyor.

Asgari Ücret Görüşmeleri 2024

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret Temmuz zammı ile yüzde 34 artarak net 11.402 lira olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir süre önce yaptığı açıklamada “Aralık ayının ilk haftasında işçi ve işveren temsilcilerini davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarımızı bu şekilde başlatmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

“Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” diyen Bakan Işıkhan toplantıya ilişkin de tarih verdi.

Asgari ücret görüşmelerinin aralık ayı içerisinde başlayacağını vurgulayan Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

"31 Aralık itibari ile de kararın Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Dolayısıyla geçtiğimiz temmuz ayında yaptığımız gibi olacak. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuz'da ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü."

Asgari ücret için zam oranları şu an için belli değil. İşveren, işçi ve hükümet temsilcileri aralık ayında değerlendirmede bulunacak.

Geçinme endeksleri dikkate alınacak

Görüşmeleri 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yürütecek. İlk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olacak. Hükümet, işçi ve işveren tarafıyla bir araya gelecek. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. İlk toplantıda takvim belirlenecek. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ve geçinme endeksleri dikkate alınacak.

İkinci toplantı Türk-İş'te olacak. İşçi tarafı beklentilerini dile getirecek. Üçüncü toplantıya ise işveren tarafı TİSK ev sahipliği yapacak. Son toplantı ise karar toplantısı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olacak bu toplantıda asgari ücret belli olacak. Uzlaşı olması durumunda süreç erken tamamlanmış olacak.

Asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesiyle işsizlik maaşı ve staj ücretleri artacak. Genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında da değişiklik olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal