ASELSAN İlk Teslimatı Yaptı

Milli olarak geliştirilen gerçek zamanlı işletim sistemini entegre eden ASELSAN Sarp uzaktan kumandalı silah sistemi ilk kez teslim edildi.

01.04.2021-13:49 - (Son Güncelleme: 01.04.2021-13:49) ASELSAN İlk Teslimatı Yaptı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ASELSAN'ın yurtiçinde ve dışında başarı ile görev yapan ve sahada kendisini kanıtlayan Sarp silah sisteminde önemli bir yerlileştirmeye imza atıldı.

Sarp uzaktan komutalı silah sistemlerinin TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen GİS ile entegrasyonu tamamlandı. GİS ile görev yapacak ilk Sarp sistemleri müşteriye teslim edildi. Dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli ürünlerin kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile TÜBİTAK BİLGEM ile ortaklaşa sürdürülen çalışmalar sonucu Sarp artık bütünüyle milli yazılımlarla çalışacak.

2006 YILINDA GELİŞTİRİLMEYE BAŞLANDI 

GİS, savunma sanayisinin emniyet kritik ve katı gerçek zamanlı işletim sistemi ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak üzere TÜBİTAK BİLGEM tarafından 2006'da geliştirilmeye başlandı ve 2013 başında tamamlanmış olarak ürün haline getirildi. Daha sonra ASELSAN ve TÜBİTAK arasında imzalanan mutabakat anlaşmasıyla çalışmalar yeni bir boyuta taşındı.

ASELSAN ve TÜBİTAK mühendislerinin ortak çalışmasıyla GİS, ASELSAN Milli Görev Bilgisayarı'na (Görevsayar) entegre edilerek, Milli Atış Kontrol Yazılımları ile Sarp Uzaktan Komutalı Milli Silah Sistemi'nin tüm işlevsellik ve performans gereksinimlerini karşıladı. Böylece GİS, Sarp ile sahada da kendisini ispatlamış oldu.

GİS, savunma sistemleri, aviyonik sistemler, akıllı mühimmatlar, füze sistemleri, akıllı ulaşım, raylı ulaşım, otomotiv, tıp elektroniği, nükleer enerji santralleri dahil pek çok alanda gömülü sistemler üstünde kullanılabilecek nitelik taşıyor.

SARP ATIŞ KONTROL YAZILIMI 

Gelişen teknoloji ile beraber geliştirme ve farklı donanımlara uyumlama çalışmaları yürütülen GİS, çok çekirdekli işlemci mimarilerine de destek oluyor, işlemci ailesi desteği günden güne genişliyor. ASELSAN'ın geliştirmiş olduğu SARP Atış Kontrol Yazılımı, sağlamış olduğu esnek mimari sayesinde GİS ile kolaylıkla entegre edilebildi.

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde aktif olarak geliştirilen ve pek çok platformla entegrasyonu devam etmekte olan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS), sahada kendisini ispatlamış olan ASELSAN ürünü SARP uzaktan komutalı silah sistemlerine entegre edildi. Bu entegrasyon ile uzaktan komutalı silah sistemlerinde kullanılacak olan gerçek zamanlı işletim sisteminin de yerlileştirilmesi için süren çalışmalarda mutlu sona ulaşıldı ve GİS’li ilk sistemler müşteriye teslim edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal